Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/beerlover

Marketing

Pravila breweriane!

Panoramska slika čaša

Stvar je sljedeća, ako se netko od vas nekad imao prilike sresti s kolekcionaraom bilo kakvog pivskog artikla mogao je primjetiti da dotični sljedi neka svoja pravila. No treba napomenuti da ta pravila ne sljede nikakve norme. Breweriana nije numizmatika, nema pisanih ni dogovorenih pravila koja bi svaki kolekcionar morao sljediti već svaki kolekcionar s vremenom formira svoj vlastiti sustav vrijednosti prema kojima ocjenjuje pojedini artikl u svojoj kolekciji i prema tom proizvoljnom sustavu vrijednosti formira svoju kolekciju.

Dakle normirana pravila ne postoje.

Kolekcija - moja pravila...

Čisto za primjer u boxu sam skicirao koja bi to bila pravila kojih se ja pridržavam. Ona su prilagođena mojim ukusima i sigurno ima brdo kolekcionara čija se pravila razlikuju, no u osnovi pravilo #1 bi se moglo proglasiti univerzalnim.

Pravila koja ja sljedim su sljedeća:

#1 Sve čaše i krigle moraju se međusobno razlikovati barem po jednoj od sljedećih osobina:
a) po otisnutom logu pive (kroz povijest mijenja se logo pive) ili
b) po modelu (obična čaša, na stalku, kalež čaša, krigla...) ili
c) po zapremnini (0,2; 0,3; 0,33; 0,4; 0,5...L) ili
d) po mjeri zapremnine (Litra, Pinta)

#2 U kolekciji preferiram posjedovati što veće serije čaša, koje se razlikuju prema pravilu #1, a manje su mi interesantne pojedinačne čaše

#3 Preferiram staklene čaše, krigle su mi interesantnije kad se nadovezuju na postojeću seriju, keramičke krigle jedino me zanimaju kad posjedujem neku drugu čašu dotične pive i kad je ta krigla izdana povodom neke obljetnice


To bi bila moja 3 pravila. Naravno postoje i pojedinačna odstupanja od pravila, recimo u situacijama kad mi netko pokloni neku čašu, keramičku kriglu recimo, ja je s veseljem preuzimam i postavljam na police s ostalim čašama.

Kolekcija čaša kolege Uroša


Neki kolekcionari primjerice skupljaju samo čaše veće od 0,4L, neki skupljaju samo krigle, neki samo čaše neke ili nekih zemalja, primjerice Belgije. Neki idu tako daleko da skupljaju samo čaše jedne specifične pivovare, no to su već ekstremi i za njih u Hrvatskoj gotovo ni nema mjesta. Kod nas je teško skupiti čaše najnovijeg datuma pa je suludo i pomisliti da je moguće nabaviti čitave serije čaša starijih od 50 godina.

U prošlom tekstu sam obećao objaviti slike mojih kolega kolekcionara. Na žalost do objave ovog posta sliku mi je poslao samo kolega Uroš Radmanović iz Beograda. Uroš je kolega koji skuplja samo čaše koje su veće od 0,4 litre. Upravo sam o tome govorio u ovom tekstu, svaki kolekcionar sljedi svoja vlastita pravila i kolekciju prilagođava svojim vlastitim interesima i vrednjuje po vlastitom sustavu vrijednosti. Samim time, naše se kolekcije ne mogu uspoređivati i svaka zaslužuje pohvalu. Hvala Urošu na slici! Kliknite na sliku i morala bi vam se otvoriti stranica sa njegovom kolekcijom, nešto slično planiram i ja napraviti u sklopu najavljene web stranice posvećene pivu! Ona je u izradi, a čim završi vi ćete biti prvi obavješteni!


A sada nastavak brojenja...


Čaše polica 2


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U prošlom postu broj do kojeg smo došli bio je 38. Znači na najmanjem elementu nalazi se 38 čaša. Sljedi drugi element po redu s kojim se nastavlja brojenje od broja 38 na dalje. Na njemu se opet nadam se relativno jednostavno da pročitati posljednja brojka koja veli da se s ovim elementom brojčanik povećava na 110 pivskih čaša i krigli!

No ni brojenju čaša, a ni novim tekstovima s ovim postom nismo ni blizu kraju, a bome ni odmoru.

Nastavljamo dalje sa novim tekstom već za 2 dana!

U novom tekstu sljedi novi element s novim čašama! Do tad se nadam da će mi se javit još koji kolega kolekcionar sa slikom svoje kolekcije, a što se breweriane tiče pa smislit ćemo nešto i po tom pitanju!


Nastavak čitajte za 2 dana!

Beer Revolutionary
Cheers

Post je objavljen 20.10.2008. u 20:03 sati.