Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muzikologija

Marketing

RECENZIJA: KEANE


Pokušavajući preslušati novi album grupe Keane nisam se mogao odvojiti od pjesme Spiralling neko vrijeme. Htio sam vam tu pjesmu predstaviti još davno, no kako je album bio tu negdje pred vratima, čekao sam da se pojavi.
Službeno se u prodaji pojavio prije 3 dana, a nakon pjesme Spiralling, koja se na britanskoj listi singlova održavala isključivo putem downloada (u prvih tjedan dana nevjerojatnih 500 000 downloada), prvi službeni singl bit će pjesma The Lovers Are Losing.
Možda sam previše subjektivan jer se radi o meni jednom od najdražih bendova, no Spiralling je jedna od najboljih pjesama koje sam čuo ove godine. Ostatak albuma nije cijelo vrijeme na toj razini, no dovoljno za jedan solidan album. Ja sam još uvijek fan njihovog prvog albuma, a uz pjesmu Somewhere Only We Know vežu me posebna sjećanja i trenuci (mmvta). Takve pjesme recimo nema na ovom albumu.
Velik se glazbeni pomak čuje na novom albumu Perfect Symmetry. Keane su djelomično napustili svoj melankolični pop zvuk i malo naelektrizirali i ubrzali cijelu stvar. I dalje se igraju s rockom, no ovdje je to u blažoj i plesnijoj verziji nego inače. I iako i oni često pokazuju tendenciju prema patetici, daleko su manje pretenciozni i životniji od Coldplay. Iza pjesama Coldplay kao da je sva težina ovog svijeta, dobro promišlnjena svaka milisekunda i koncept. Keane ipak djeluju manje ukočeno. Zabavnije u svakom slučaju.
OCJENA: 4

Post je objavljen 16.10.2008. u 23:39 sati.