Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KUKURUZ OBILNO RODIO

Kompromis niskoj cijeni kukuruza u većoj cijeni poticaja!

Na konferenciji za novinare koja je u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja održana 13. listopda, nakon sastanka otkupljivača i proizvođača kukuruza, državni tajnik ing. Krešimir Kuterovac rekao je da je država ove godine odredila cijenu kukuruza od 0,73 lipe za kilogram. S predstavnicima proizvođača dogovoreno je da država neće štiti unaprijed dogovorenu cijenu, već će se cijena formirati na otvorenom tržištu. Cijena za kilogram kukuruza na tržištu mogla bi biti 0,80 kn/kg. Kao kompromis poljoprivrednici proizvođači kukuruza tražili su, a što su predstavnici Ministarstva poljoporivrede prihvatili, da im se poveća cijena poticaja po svakom hektaru zasijanom kukuruzom za tisuću kuna – s 1250 kuna, na 2250 kuna. «Formiranje cijena na slobodnom tržištu je način gospodarskog poslovanja u Europskoj Uniji, pa Hrvatska koja se priprema za punopravno članstvo u EU mora se takvom načinu poslovanja prilagođavati « rekao je ing. Kuterovac. Slobodno formiranje cijena na tržištu povlači za sobom i promjenu Uredbe o zaštitnoj cijeni kukuruza.

Image Hosted by ImageShack.us
Konferencija za novinare :
s lijeva, M. Mlinarić A. Laslo, D. Grivičić, mr.M.Božić. S. Zdravčević, ing. K. Kuterovac i mr. J. Kraljičković
foto: Margare
ta Zouhar Zec

Kukuruz je ove godine obilno rodio i to je razlog što je njegova cijena niska. Prošlogodišnja cijena iznosila je 1,70 za kilogram. Prema riječima ing. Kuterovca ove će godine,k prema procjeni, biti 300. 000 tona kukuruza više nego što su hrvatske potrebe. Bilanca će biti kasnije poznata.

Antun Laslo, predsjednik Zajednice Udruga seljaka Slavonije i Baranje rekao je da ratari i stočari nisu potpuno zadovoljni postignutim jer oni su tražili i poticaj od 2250 kuna i zaštitnu cijenu od 0,75 kn / kg kukuruza. Darko Grivičić predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza naglasio je kako pojeftinjenje kukuruza mora dovesti i do pojeftinjenja hrane u kojoj veliki udio ima kukuruz, a to se odnosi prije svega na meso. Grivičić je, percipirajući šire probleme u poljoprivredi rekao « nerealno je da kukuruz iz Mađarske u Đakovu bude jeftiniji, nego kukuruz koj je proizveden u Đakovu, ili da jabuka uvezena iz Poljske bude jeftinija nego naša domaća. Nešto u cijeloj priči ne štima.» Stanko Zdravčević tajnik Zajednice Udruge seljaka Slavonije i Baranje potencirao je potrebu pojeftinjenja hrane u kojoj je kao hranidbena namirnica kukuruz i to, s obzirom na ovogodišnju nisku cijenu, mišljenja je on, pojeftinjenje mora bit

Post je objavljen 16.10.2008. u 19:44 sati.