Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

Sleuth

Iako vas već s filmskog plakata pozdravljaju dvije glumačke zvijezde – Jude Law i Michael Caine, teško da se novi film u domaćim kinima može nazvati komercijalnim. Naime, u filmu Sleuth (Njuškalo), ova su dvojica zapravo i jedini glumci, a kuća jednoga od njih, jedina scenografija. Drago mi je dakle da se i takav tip filma može pogledati u redovitoj kino distribuciji, a ne u sklopu kakove revije ili festivala pa ću se s vremena na vrijeme ipak zaputiti u kino, a ne ostati zarobljen u svojoj sobi okružen azijskom kinematografijom dobavljenom poluilegalnim kanalima koja je samo ponekad opskrbljena engleskim subtitleom dok ponekad uživam samo u nerazumljivoj riječi i nešto razumljivijoj slici.

No da se vratim Njuškalu. Osnovna je priča vrlo jednostavna. Napuštenog bogatog pisca, puluekscentričnog gospodina Tindlea (Caine), posjećuje ljubavnik njegove odlepršale žene tražeći ga da potpiše papire za razvod. Stari i odbačeni Tindle ne želi se lako odreći svoje ljubavi (pogotovo kada upozna naizgled zelenog i lakomislenog Mila (Law)), pa ga uvlači u svoju misaonu i dramski kompliciranu mrežu. Nakon prve dobivene runde, na piščeva vrata pokuca razarajući detektiv, inspektor Scotland Yarda i situacija poprimi nevjerojatan obrat koji je očito prisilio glumce na potpuni angažman njihovih glumačkih talenata. Ovdje film doživljava svoj vrhunac i točku zbog koje ga vrijedi pogledati, a sve ostalo je pitanje vaših filmskih ukusa i preferencija.

Iako su ga američki i britanski mediji željeli pretvoriti u nekakvu seks superstar davidbeckamlooking zvijezdu, Jude Law ponekad izabire solidne filmove kojima će posvetiti svoj talent, pa je takav slučaj i sa Njuškalom. Sjećam ga se dobro npr. iz Cronenbergovog eXistenz-a, gdje se upustio u tešku filmsku komplikaciju (još kompliciranijeg redatelja) s kolegicom Jennifer Jason Leigh prikazujući virtualni svijet video igara budućnosti, gdje bi se teško snašao i kakav njegov iskusniji kolega. Nakon eXistenz-a, snimio je nekoliko komercijalnih nedjela, ali kada se pojavi u dobrom okruženju, Law je vrlo solidan.
O Cainu neću trošiti riječi jer je jednostavno preprisutan i preopćepoznat. Što bi neki napisali na kraju: ocjena filma 6/10.


Post je objavljen 16.10.2008. u 10:44 sati.