Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/osfbratstvo

Marketing

Gostovanje crkvenog zbora iz Samobora 12.10.2008.


U sklopu proslave 800. obljetnice Franjevačkog reda sedamdesetak vjernika Franjevačkog samostana iz Samobora posjetili su u nedjelju 12. listopada Slavonski Brod.

Svečano euharistijsko slavlje u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva uz domaćeg je gvardijana fra Sebastijana Golenića predvodio samoborski gvardijan dr. fra Nikola Vukoja.

U svojoj propovijedi koja je bila ispunjena radošću, fra Nikola je naglasio kako samo novi čovjek može pjevati pjesmu novu. „Veselimo se svi i Bogu kličimo kako bi ovaj naš susret uistinu bio nova pjesma u našem životu. Došli smo ovdje posvjedočiti svoju vjeru kroz pjesmu i lijepu riječ, jer najbolje svjedočenje Evanđelja daje radosno lice. Učimo se grijati na vjeri jednih od drugih, kako nam poručuje sv. Pavao“, kazao je između ostalog fra Nikola.

Svojim pjevanjem slavlje je uzveličao crkveni zbor iz Samobora pod ravnanjem Marina Rimca, a u kojem aktivno pjevaju oni najmlađi od pet do pedeset i više godina, što znači da su uključene cijele obitelji.

Skladni zvuci glazbenih instrumenata od gitare, flaute, violine… uz skladne je glasove članova zbora ispunjavalo prostor franjevačke crkve i oduševilo mnogobrojne domaće vjernike. Glas Miroslava Živkovića, inače poznatog hrvatskog baritona koji je otpjevao prigodni psalam i na kraju mise dvije domoljubne pjesme izmamio je i pokoju suzu. No, jednako oduševljenje izazvala je i mlada solistica Iva Franceković otpjevaši jednu zagorsku pjesmu. Nagradili su ih dugim pljeskom. Radostan je bio i gvardijan fra Sebastijan koji je u Samoboru bio nekoliko godina na službi i tom se prigodom prisjetio glazbenika pok. Vladimira Ruzdjaka koji je njemu i baritonu Živkoviću bio učitelj i prijatelj. Druženje je nastavljano do popodnevni sati kada su posjetili Klasičnu gimnaziju „Fra Marijan Lanosović“ i neke znamenitosti grada.
Brankica Lukačević





Post je objavljen 14.10.2008. u 15:59 sati.