Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/northernexposure

Marketing

Većinski vlasnik svog života

Danas slušam Zijaha Sokolovića i kaže čovjek rečenicu od koje se smrznem: "Većinski sam vlasnik svog života".
Bože koliko bih htjela biti ta koja može polagati autorsko pravo na tu rečenicu ili svaku sličnu misaonu konstrukciju koja daje nadu.
Koju nadu? Onu gdje nije moja zemlja ona koja crnu kroniku umalo stavlja na top liste poput beletristike. Ona koja daje priliku da možeš raditi gdje želiš i otići kada želiš, gdje je sloboda izbora nešto više od "da li ustati ili odustati" i gdje se sloboda javlja uvijek, a ne samo kada nemaš više što izgubiti.
Da li sam većinski vlasnik svog života? Naravno da jesam, samo je situacija malo kompliciranija pošto sam katolik. Zapravo, većinski paket je u Božjim rukama, a ja poput brokera balansiram i pokušavam pametno ulagati za buduće vrijeme. Ako pripadam Bogu, onda moj život nije moje većinsko vlasništvo već postoji samo izbor kako čuvati i očuvati tuđu imovinu. Prvo načelo Ignacijske duhovnosti je Ad maiorem Dei gloriam - Sve na veću slavu Božju.
Dakle, sve što radim, sve čemu stremim u ovom životu trebalo bi biti na slavu Božju. Da li mogu reći onda da polažem pravo na većinski paket dionica? Totalno shizofrena situacija. Kako upravljati paketom ako nije u mome vlasništvu, a ulaganje samo po sebi podliježe nekim zakonitostoma? Da li to znači da sve što sam učinila do sada najbolje što znah i umijeh ipak nije bio MOJ IZBOR? Bog vodi moje puteve, prepustila sam mu svoj život, ali gdje je onda moja odgovornost u svemu?
Bog mi daje izbor, to svakako. Izbor između prihvaćanja i odbijanja , ljubavi i mržnje, patnje i praštanja. A, da li sam ipak i da li sam uopće većinski vlasnik svoga života unatoč tome što sam predala život Bogu da ga vodi?
Lijepo zvuči Zijahova rečenica, moćno. Samo, otvara pitanje koje traži odgovor jer opet stavlja mogućnost izbora , a najviše od svega poigrava se jezična konstrukcija mojom nadom. Ma, ništa nisam riješila osim što sam otvorila novo pitanje u duši.
Ipak, evo za kraj načela Ignacijske duhovnosti. Možda je u njima odgovor?
1. Ad maiorem Dei gloriam - Sve na veću slavu Božju. Životom i djelima očituj slavu Božju.
2. Magis - Više. teži za najboljim kako bi postigao bolje i više.
3. Tantum quantum - Toliko koliko. Daj mjesta onom što te vodi svrsi radi koje si stvoren
4. Discernere - Razlikovanje. Stvari shvaćaj iznutra. Ne zadržavaj se na formi.
5. De duobus vexillis - Dvije zastave. Odaberi Božje makar to bilo teže.
6. Agera contra - Djeluj suprotno. Uvijek čini ono što te čini boljim.
7. Indifferentia - Raspoloživost. Sloboda duha prema svemu stvorenom.
8. Contemplatio ad amorem - Kontemplacija o ljubavi. neka ti srce uvijek gori ljubavlju.

Post je objavljen 12.10.2008. u 15:53 sati.