Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pumeff

Marketing

izložba- Omer Fast: 'Velika poruka', gmk

U Galeriji Miroslav Kraljević u petak, 26.9. u 20 sati otvara se samostalna izložba izreaelsko- američkog video umjetnika Omera Fasta ‘Velika poruka’. Omer Fast (rođen 1972. u Jeruzalemu s prebivalištem u Berlinu) jedan je od najtraženijih umjetnika svoje generacije na međunarodnoj umjetničkoj sceni. Njegovi se video radovi radovi nalaze u najprestižnijim svjetskim umjetničkim kolekcijama poput Whitney i Guggenheim muzeja u New Yorku, MUMOK-a u Beču i Tate Modern u Londonu, redovito bivaju uvršteni u manifestacije poput posljednjeg Berlinskog i Whitney bijenala te Manifeste, a samostalne izložbe i gostovanja ugovaraju godinama unaprijed te redovito izazivaju veliku pažnju publike i internacionalnih medija.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Galerija Miroslav Kraljević predstavlja novi Fastov 27-minutni video rad 'De Grote Boodschap' (‘Velika poruka’) u kojem naracija prati splet svakodnevnih ali bizarnih situacija stanovnika jedne stambene zgrade u Belgiji: stjuardese koja se vraća kući nakon apsurdnog događaja na zadnjem letu, starice koja se sjeća rata, njene paziteljice u post-koitalnom razgovoru s ljubavnikom te tajnovitog Arapa koji stan želi iznajmiti u gotovini, šest mjeseci unaprijed…

Image Hosted by ImageShack.us


Fastova kamera prati likove kao skriveni promatrac, a začudni fragmenti priče daju naznake mogućih odgovora i čitanja cijelog narativa naznačujući prije svega da u vrijeme paranoje i konstrukcije ‘rata protiv terora’ i medijske manipulacije čini se ne postoji sigurnost niti mir ni u vlastita četiri zida a pogotovo ne u vlastitoj glavi.

Prije svega, u video radu ‘Velika poruka’ kao i u drugim svojim radovima, Omer Fast preispituje načine na koje na našu stvarnost i njenu interpretaciju utječu sjećanje, mediji i pop kultura.

Maestralni video loop ‘Velike poruke’ u ambijentu galerije funkcionira kao nelinearni narativni labirint a za razliku od pasivne pozicije filmskog gledatelja, posjetitelj se ovdje navodi na širu percepciju i refleksiju te čitanje mnoštva mogućih razina zagonetne priče.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Omer Fast će prije samog otvorenja izložbe U Galeriji Miroslav Kraljević, u 17.00 u Klubu HDLU na Trgu žrtava fašizma kao uvod u događanja 29. Salona Mladih koje ove godine kuriraju kustosice Galerije Miroslav Kraljević Ivana Bago i Antonia Majača predstaviti i svoje druge recentne radove koji problematiziraju medijski manipulirano društvo i hiperprodukciju slike,(re)kreiranje povijesti te suvremenih narativa koji iz privatne perspektive upućuju na globalnu društveno-političku konstelaciju.

više info g- mk



Post je objavljen 26.09.2008. u 19:00 sati.