Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/joepellena

Marketing

Linija manjeg otpora

Najveći svjetski lopovi su počeli propadati. Sistem im se gadno rasklimao zbog najobičnije matematike.

U zapadnim, "razvijenim" zemljama, vladarima naših sudbina, čijim tekovinama i mi slijepo težimo, živilo se fino trošilo se puno previše. Mislim to je logično. Jesmo debela pohlepna gamad, volimo se fino gostiti i lijepo nositi, jesmo lijene krpelji i sitne proste duše, ali smo naši. Pa kad se može, što se ne bi trošilo.

S druge strane, ta ekološka kriza, El Ninja i Ninje, topljenje polarne kape, tsunamiji i uragani, to je samo propaganda onih šta im je čaša uvijek napola prazna. I to što krava daje petsto litara mlijeka na dan, a njiva tonu GMO-soje na tri kvadratna metra je uspjeh znanosti, a ne teška zabluda i katastrofalna nerazumnost.

A i sad kad konačno imam kuću, novog bendžu i curi mi brašno iz nosa, odnosno sad kad konačno imam stančić, twinga, para za pivu, odnosno sad kad konačno imam ranč, traktor i svoju rakiju, neće mi ove anoreksične komunjare nabijat grižnju savjesti zbog dječice šta umiru po Africi ili rade petnaest sati dnevno za dva-tri centa. Jebe me se živo i što imam četiri kredita. Računam da ću svoje otplatiti inflacijom kao moji preci u markovićeva vremena. Pravim se da ne postoji devizna klauzula.

Ali dosta o meni, ajmo pričati o mom betmobilu. Ukratko da kraće ne može. Paradoks sjebo raju što je istrijebila indijance i ostale domoroce diljem svijeta. Siromašna istočna raja dramatično više proizvodi nego bogati zapad, barem u odnosu na potrošnju. Tako da ovi bogati uvoze znatno više nego što izvoze.

Dva-tri brza statistička podatka. Najveći svjetski dužnik je SAD. Đubrad previše troši pa su svima dužni. Jedino što im valja, i pokriva dvije trećine (!!!) budžeta je vojna ili s vojskom povezana industrija. Zanimljivo je da je udio vojne industrije u SADu sada jednak kao u hitlerovoj Njemačkoj. A i vrapci na grani znaju da je isti htio ne htio morao u rat kad je već izgradio sve one divne tvornice, ceste i tenkove. Trebalo je to nekako potrošiti. Kud bolje nego na mrske mu susjede. E sad ne treba biti Ajnštajn pa zbrojit ove jednadžbe.

Dakle, obzirom na taj deficit, lukava ekipa je ovaj manjak nadoknadila tako što su izmislili financijsko tržište, od novca učinili robu. Smislili su načine mužnje novca od neuke raje na temelju neutemeljenih očekivanja i lažnog prikazivanja stvarnosti (čitaj: burzu), tako da je novac duže vremena vrijedio više od znoja i žuljeva na ruci. A raja ko ovčad sve puši zbog iracionalnih, izmišljenih potreba. Auto, kuća, mobitel, sunčane naočale. Žvake, sličice.

S druge strane, ti lukavci su izmišljali ratove u kojima su trošili sva ta divna oružja made in USA, a ujedno i porobili poneku državu i isisali joj prirodne resurse. I to ne samo naftu ili drogu, već i radišne pametne ljude, koje su primamili lažnim standardom.

I sad kad se balon napuhao do kraja i kad je zbog sloma hipotekarne politike u SADu pokrenuta svjetska kriza mogu si davati i posuđivati jedni drugima novaca koliko god hoće, kad je to lažno stvorena vrijednost koja vrijedi ko i motika u rukama ljenčine.

Ovo sve je dovelo i nas male ljude da steknemo privid mogućnosti odluke.

Hoćemo li pokušati doći sebi i počet razmišljati o riječima kao što su:
Eko-socijalno gospodarstvo
Održivi razvoj.
Razum.

Ili ćemo čekati da ovi počnu trošit tenkove ko hitler.

Uopće ne sumnjam da ćemo ići linijom manjeg otpora dok nam ne polome batinu na leđima

A onda opet barikade i ustanci. Krv i Svjetski ratovi.

Samo kako bi lopovi opet potiho zavladali, dok mi preživjeli ližemo rane.


Post je objavljen 11.10.2008. u 02:14 sati.