Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/delijevu

Marketing

Kešelj za MONDO: Neću više da lutam

Photobucket

U staroj Jugoslaviji postojao je čuveni propis, kojim se sportistima branilo da odu u inostranstvo pre nego što u svojoj zemlji odrade "dva olimpijska ciklusa" - u prevodu pre nego što napune 26 ili 28 godina.

Marko Kešelj (20 godina, 207 centimetara) tek je zakoračio u treću deceniju života, a iza imena i prezimena već ima status povratnika u srpsku košarku.

Ima zlato sa Svetskog omladinskog prvenstva u Novom Sadu, zlato sa Evropskog šampionata za mlade u Rigi, ali što se tiče domaćih takmičenja...

Kešelj je kao osamnaestogodišnjak otišao iz beogradske Mege u Đironu. Zatim je proveo jednu sezonu u Kelnu, a ovog leta potpisao je za Crvenu zvezdu kao jedan od najvećih evropskih talenata na svojoj poziciji.

"Ako neafirmisan odeš u NBA ligu, sve i da imaš dobru minutažu i zapaženu ulogu, opet si daleko od srpske javnosti. Nema te na televiziji, ljudi ne mogu da te gledaju uživo. Da bi ostavio trag u domaćoj košarci, potrebna ti je određena osnova i ja sam došao u Zvezdu baš da bih to stekao. Bilo mi je dosta lutanja po Evropi. Gde god da odeš odavde, ti si stranac - za publiku, saigrače, trenera. Dobar domaći igrač je u očima javnosti uvek veći od stranog", kaže Kešelj na početku razgovora za MONDO.

Da li je tvoj rani odlazak, iz ove perspektive, bio dobar potez?

"Ne mogu da kažem da sam pogrešio. Mnogo toga mi se dogodilo i na privatnom planu i u karijeri. Druga stvar, ta odluka nije bila samo moja. Pitao se i moj otac, moja porodica... Zajedno smo rešili da bude tako".

Prepričaj te dve godine u nekoliko rečenica...

"Svetislav Pešić me je doveo u Đironu, gde nisam igrao, ali sam živeo pored evropskih i NBA asova, trenirao sa njima i stekao veliko iskustvo. Tu su bili Fućka, Bagarić, Arijel Mekdonald, Mark Gasol, osvojili smo FIBA kup... Pešić je na kraju sezone otišao, promenila se situacija u klubu i morao sam da nađem sredinu u kojoj ću dobiti konkretniju šansu. Nisam mogao da dozvolim sebi dve godine sedenja na klupi. U Kelnu mi je Saša Obradović pružio tu šansu".

Priča iz 2007. ponovila se po završetku prethodne sezone. Sada je Obradović otišao iz Kelna i opet si ostao bez oslonca u vidu srpskog trenera?

"Da, Sale je otišao u Kijev, a ja u Srbiju i posvetio se mladoj reprezentaciji. Kada sam se vratio sa Evropskog prvenstva, opet sam imao neke ponude iz inostranstva, ali je paralelno počelo da se priča o dolasku Pešića u Zvezdu. Nije bilo sigurno da će se to dogoditi, ali ja sam verovao (generalnom menadžeru) Milanu Opačiću i prihvatio da potpišem".

Posle odlične igre koju si pružio u Železniku prošle subote, čuo sam mnoge navijače Partizana kako žale što nisi završio u crno-belom dresu.

"Hm... Ne znam, ja to nisam čuo, tako da ne mogu nešto konkretno da ti odgovorim. Meni je izuzetno drago što sam se vratio u Beograd i što sam igrač Zvezde. Imamo velike ambicije, dobro postavljen projekat, u budućnosti se planiraju trofeji, tako da sam siguran da nisam pogrešio u izboru kluba".

Photobucket

Ne treba nam euforija

Zvezdine pripreme trajale su veoma kratko u odnosu na konkurentske timove, silom prilika ste se dosta kasno okupili?

"Bilo je teško, morali smo dobro da zapnemo da bismo nadoknadili propušteno. Ekipa se stvarala iz dana u dan. Počelo je od nas šestorice-sedmorice, pa su došli Marinović i Miloševići, pa Kikanović, pa dvojica Amerikanaca... Na Kopaoniku smo već postavili osnovne principe igre u odbrani i napadu, oni su morali da se uhodavaju. Sigurno je da nam treba još dosta rada na stvaranju timskog duha, da naučimo kako ko diše".

Pre početka NLB lige verovatno ni sami niste znali šta da očekujete. Za sada je ispalo najbolje moguće?

"Protiv FMP-a smo gubili sa 17 razlike, a u poslednjih minut i po smo došli od 'minus pet' do šest razlike za nas. Jasno je da to nije bilo lako uraditi. Posle te utakmice, koja je bila teška kao i svaka početna, na redu je bila Krka. Dug put, solidan tim, vodili su protiv Partizana u Beogradu. Dobrom igrom u odbrani uspeli smo da ih dobijemo ubedljivo".

Svi znaju da je lepo kada se pobeđuje, jeste li spremni za poraze?

"Pa, sigurno je da nam sada najmanje treba euforija zbog dve pobede. Biće i uspeha i neuspeha. Za novu ekipu kakva smo mi, oscilacije su normalne. Važno je da radimo onako kako smo se dogovorili i da se držimo zajedno. Dok bude tako, siguran sam da će biti više pobeda nego poraza, a samim tim i da će atmosfera biti pozitivna".

Zvezdaši sanjaju o tituli i prekidu dominacije Partizana, koji u ovom trenutku deluje nešto slabiji nego prošle sezone. Kako to ostvariti?

"Ne znam, videćemo. Samo da navijači budu uz nas, da se vrate u Pionir i da naprave pravi ambijent. Mislim da će liga ove sezone biti mnogo izjednačenija nego prethodnih. Još timova će imati šansu da uzme titulu, ne samo Zvezda i Partizan".

Post je objavljen 11.10.2008. u 01:29 sati.