Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

ALZHEIMER U PASA

KOGNITIVNA DISTROFIJA
Je bolest starijih pasa koja nije usko povezana sa nastankom infekcije ili promjenama općeg stanja organizma
( krvna slika je u redu, biokemijske pretrage su u granicama normale).

Glavni simptomi kognitivne distrofije su promjene u ponašanju životinje.

Životinje se počinju ponašati vrlo neobično: ne mogu naći zdjelicu sa hranom i vodom, ne znaju se vratiti kući, ne spavaju više u njihovo uobičajeno vrijeme,dezorjentacija, uriniranje po kući,glasno lajanje i sl.
Zna se desiti da čak zaboravljaju svoje ukućane sa kojima su dugo godina živjeli. Neki psi koji su proveli većinu života u istom dvorištu odjedanput se ne znaju vratiti u kuću, spavaju na dvorištu mada to do tada nisu nikada radili.Ti simptomi sa vremenom počinju biti sve jači i svaki puta se pojavi neki novi. U odsutnosti vlasnika može nastati neki novi strah životinje koji može prerasti u fobiju.

Kod ovakvih promjena u ponašanju psa najbolje bi bilo da posjeite svog veterinara koj će napraviti temeljite provjere: krv, rtg-snimke,biokemiju, analizu urina i sl. kako bi bili sigurno da se radi o kognitivnoj disfunkciji , a ne nekoj drugoj bolesti ili tumoru.Neki autori navode da je ova bolest slična Alzheimeru uljudi, ima nekih razlika, ali i sličnosti u promjenama koje nastaju.

ŠTO NAPRAVITI ???

-posjetiti veterinara koji će odrediti medikametoznu terapiju, koja daje 74% u poboljšanju tj. sprečavanju napredka bolesti
-redovite kontrole kako bi veterinar mogao ako za to ima potrebe promijeniti terapiju
-akupunktura
- postavljanje prepreka po kući koje će mu smanjiti sudaranje po kući
- staviti ga na povodac u šetnji
- imati na umu da je to stariji pas kojemu treba prikladna briga



Photobucket

Post je objavljen 10.10.2008. u 23:03 sati.