Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

SAD od NATO-a traži akciju protiv afganistanske trgovine drogom

Sjedinjene Države od NATO-a će u četvrtak zatražiti da se vojnim snagama u Afganistanu omogući ciljana aktivnost protiv unosne trgovine opijumom kojom se financiraju talibanske akcije te se potiče korupcija vladinih krugova.

"Moramo dobiti mogućnost djelovati protiv narko-šefova te pokušati locirati i uništiti laboratorije u kojima se proizvodi droga te nastojati prekinuti dotok novca, zarađenog od prodaje droge, talibanima", izjavio je na marginama NATO-ova sastanka u Budimpešti američki ministar obrane Robert Gates (slika).

Šefovi Pentagona podupiru prijedlog NATO-ova vrhovnog zapovjednika Združenog stožera generala Johna Craddocka koji bi vojnim snagama trebao odobriti napade na laboratorije u kojima se proizvodi droga, zatim ciljane napade na narko-lance i na glavne narko-šefove. Craddock u svojem izlaganju nije iznio prijedlog o uništavanju nasada maka.

Većina saveznika razmatra predloženi plan, no neki među njima protive se bilo kakvoj NATO-ovoj umiješanosti u protu-narkotičku kampanju, strahujući kako bi ona mogla pogoršati situaciju koja se već pogoršala protekle dvije godine. Njemačka je, primjerice već zabranila svojim vojnicima sudjelovanje u takvim operacijama u Afganistanu zbog povećane opasnosti po njemačke vojnike.

U radu sastanka u Budimpešti sudjeluje i državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu obrane Gordan Čačić.

Post je objavljen 10.10.2008. u 16:55 sati.