Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zvoneradikal

Marketing

Odosmo u helać!!!???

Rusvaj, rusvaj, rusvaj ...

Azijske burze u minusima skoro 10 %, Dow (možda bi bilo bolje reći Down ;-) Jones indeks jučer otpilio (opet!) skoro 700 bodova (-7,33%, znači ode još jedan trilijunčić) , a naš dični Crobex u prvim satima trgovanja potonuo 13 %.

I to sve NAKON što su:

1) Amerikanci „injektirali“ 900 milijardi US$ u bankarski sustav
2) FED se DIREKTNO uključio u izdavanje kratkorošnih komercijalnih papira (zajmova)
3) svjetske centralne banke KOORDINIRANO spustile kamatne stope za pola posto
4) Britanci pokrenuli proces djelomične „nacionalizacije“ banaka (čitaj, „ulupati“ će u njih PAR STOTINA MILIJARDI funti!!!)

Neki kažu da će sve biti u redu i da ćemo proći s „običnom“ recesijom (vau, kako to dobro u ovoj situaciji zvuči), ali optimista je sve manje.

A što će biti s nama? I što bi prosječan Hrvat trebao/mogao reći na sve ovo?

Fala ti Bože dragi na Željku Rohatinskom, ALI TO (IZGLEDA) NEĆE BITI DOVOLJNO!!!

Džaba što su naše banke „sigurne“, „dobro kapitalizirane“ i s „velikim pričuvama“, džaba što je Hrvatska narodna banka odradila izvrstan posao, džaba će biti sve ... Kad cili svit tone, nema šanse ni da hrvatski brod ostane na površini.

Stanje na burzama je najvidljiviji indikator problema, ali osnovni problem je u kreditnim tržištima koja su presušila ko Sahara. Tržišta kredita i tržišta novca, koja predstavljaju plumbing (štono bi mi možda najpreciznije preveli kao „temeljnu infrastrukturu“) cijelog financijskog sustava su se gadno začepila! Kada banke svoje rezerve deponiraju u trezore centralnih banaka, umjesto da ih pozajmljuju jedna drugoj, GUBEĆI pri tome 1 % kamate, bez ustručavanja se može reći da povjerenja, tog osnovnog i nužnog elementa financijskih tržišta više NEMA!!!

A centralni bankaru su na bojištu već iskoristili neka od svojih najjačih oružja!

Znači li to i za Hrvatsku gadne probleme?

Ma ne, ni slučajno, uvjeravati će nas premijer večeras u Dnevniku: „svjetska gospodarska kriza je evidentna i ni mi u Hrvatskoj od toga ne možemo pobjeći, ali mi dobro radimo“ uz malo neizostavnog trkeljanja o silnim „uspjesima ove Vlade“ i „kvaliteti“ obavljenog posla :-)))

Hau jes nou!

Vanjski dug prešao 35 milijardi Eura, državni budžet jede oko 50 % BDPa, a manje više svi na državnim jaslama su (izrazito) nezadovoljni svojim plaćama! Ukratko - rasprodali su obiteljsko srebro, još se malo ekstra zadužili i napravili štogod cesta (te pritom xy % stavili sebi u džep) – ne'š ti uspjeha, to bih i ja znao ;-)!!!

Zanimljivo, sad mi pade napamet Hitrorez. Sjećate se Hitroreza i silnih truba i fanfara: „pojednostavniti ćemo poslovanje za poduzetnike“, „eliminirati ćemo nepotrebne birokratske zapreke“ bla bla bla ...

A jedino čega se u vezi s tom pričom mogu sjetiti je da je nedavno Hrvatska udruga poslodavaca eksplicitno izlistala preko dvjesto i pedeset nameta i suvišnih birokratskih prepreka u poslovanju poduzetnika!

Da, da, dame i gospodo, radi se sve u šesnaest!

Ali ne u petoj brzini, već u RIKVERC!

Osnovni framework poslovanja u Hrvatskoj je isti, pardon gori (!!!), nego prije pet ili deset godina. Rodijačke veze i poznanstva, „ruka ruku mije“ i „ima'l mene tute“ su glavni principi poslovanja u našoj državi a stručnost, marljivost i pošten pristup poslu ... eee, tu na hrvatskim kladionicama „igra“ hendikep :-)

I kao što je to lijepo rekao Sage of Omaha Warren Buffet: „only when the tide goes away you can see who is swiming naked“ (tek kad se plima povuče, možeš vidjeti ko pliva gol) tako ćemo i mi uskoro vidjeti koliko su ovi malci na vlasti ogolili Lijepu Našu.

A prizor bojim se, neće biti nimalo lijep ...


Post je objavljen 10.10.2008. u 13:17 sati.