Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

LAZARU MANOJLOVICU TITULA PRAVEDNIKA!

LAZAR MANOJLOVIC,prosvjetni radnik,novinar i publicist,dobitnik nagrade za gradjansku hrabrost"Dusko Kondor",
proglasen je PRAVEDNIKOM u Padovi(Italija),saopcila je NVO GARIWO.
Ceremonija proglasenja odrzana je 5.oktobra.Lazaru Manojlovicu je urucen pecat grada Padove,te u njegovu cast posadjeno drvo masline u PARKU PRAVEDNIKA SIROM SVIJETA(Giardino dei Giusti del Mondo)kao simbol sjecanja na hrabra i humana djela koja je cinio za vrijeme rata 1992-1995 u Bosni i Hercegovini.
Radi promoviranja kulture mira,postovanja ljudskih prava i ljudskog digniteta,a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije,grad Padova je osnovao PARK PRAVEDNIKA SIROM SVIJETA kao mjesto gdje ce se cuvati sjecanja na hrabre ljude koji su se suprotstavili genocidima proslog stoljeca.
Osim Lazara Manojlovica,titulu Pravednika dobili su Armin Theophil Wegner,Giacomo Gorini i Ayse Nur Zarakolu(genocid u Armeniji),Carlo Angela,Placido Cortese,Giovanni Palatucci i Giorgio Perlasca(holokaust),te Pierantonio Costa i Jacqueline Mukansonera(genocid u Ruandi).

LAZAR MANOJLOVIC RODJEN JE 1934.U VELIKOJ OBARSKOJ KOD BIJELJINE.ISTAKAO SE SVOJIM SUPROTSTAVLJANJEM ONIMA KOJI SU PROVODILI ETNICKO CISCENJE U BIJELJINI POCETKOM DEVEDESETIH TE RISKIRAJUCI VLASTITI ZIVOT USPIO SPASITI NEKOLIKO BOSNJAKA IZ LOGORA SMRTI U BATKOVICU.ZIVI I RADI U BIJELJINI.

Post je objavljen 09.10.2008. u 17:02 sati.