Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/delijevu

Marketing

Tri špila za Zvezdinu kulu

Photobucket

Oluji koja trese crveno-belu stranu Topčiderskog brda ne nazire se kraj.

Poraz u 134. večitom derbiju na "Marakani", u Crvenoj zvezdi su se oprostili od trke za titulom iako je tek početak oktobra. Medjutim, ni to ne bi bilo toliko strašno za pristalice crveno-belih kada bi se naziralo "razvedravanje", ali takvih prognoza nema.

Jasno je da su katastrofalni rezultati tima Zdenjeka Zemana na startu sezone, a koji su se popravili dolaskom Čedomira Janevskog protiv nejakih rivala, direktna posledica turbulencija u svim klupskim strukturama.

Pitanja ko rukovodi i ko će rukovoditi Crvenom zvezdom i dalje nemaju odgovor. V.d. predsednika je Dobrivoje Tanasijević, ali se pokazalo da uzde ne drži dovoljno čvrsto kad ne može da spreči izlazak igrača na teren obučenih po "navijačkoj modi".

Siva eminencija, tandem finansijera Marko Mišković i Dragi Mićović, u čiju su se "viziju" uzdali mnogi, sada su na izlaznim vratima "Marakane".

Marko Mišković otputovao je na tri meseca u Ameriku, tvrdi poslovično dobro obaveštena fudbalska čaršija.

Dragi Mićović i on, po svemu sudeći, najozbiljnije razmišljaju da dignu ruke od Crvene zvezde, koja je u ovom trenutku "rupa bez dna" i od koje poverioci, uglavnom banke, ali i neki domaći biznismeni, potražuju skoro 25 miliona evra.

Računi crveno-belih ove godine bili su blokirani ukupno 25 dana, a poslednji put blokada je bila na snazi od 22. do 30. septembra.

Izuzetno loša finansijska situacija u klubu, za koju delom krivicu snose i Mićović i Mišković zato što su kao članovi UO dizali ruke za razne kredite i pozajmice, jedan je od razloga što njih dvojica nameravaju da odu, a drugi je, ništa manje bitan, kandidatura Zorana Bingulca za predsednika kluba i Dušana Savića za potpredsednika.

"Jabuka razdora" je držanje Bingulca i Savića na Izbornoj skupštini FSS, na kojoj su glasali za Tomislava Karadžića. Mišković je već jednom letos napuštao klub zato što se Crvena zvezda nije suprotstavila ustoličenju prvog čoveka Partizana na Terazijama 35, pa ni sada ne želi da saradjuje sa onima koji su Karadžiću dali glasove.

Finansijeri Crvene zvezde nemaju protivkandidata kojeg bi mogli da izguraju na čelo kluba, pošto Zvezdini bivši asovi, pre svih Vladimir Jugović, ne žele pod njihovim patronatom da udju u izbornu trku.

Medjutim, ukoliko bi se Mićović i Mišković povukli iz kluba, iz izvora bliskih Crvenoj zvezdi i Vladimiru Jugoviću saznajemo da je moguće da se na ovaj ili onaj način on uključi u trku za rukovodeću funkciju u klubu.

Isti izvori navode da bi protivkandidat Bingulcu mogao da bude i sadašnji v.d. predsednika Dobrivoje Tanasijević, a onda bi u toj kombinaciji najtrofejniji srpski fudbaler bio kandidat za potpredsednika kluba.

U slučaju pobede Tanasijevića, Jugović bi u tandemu sa novim predsednikom i potpomognut novim finansijerom kluba, za koga se pretpostavlja da bi mogli da budu Filip Cepter ili neki austrijski konzorcijum, radio na konsolidaciji giganta iz Ljutice Bogdana.

Plan bi bio da se, kada klub postave na zdrave noge, vremešni 73-godišnji Dan Tana povuče, a da Jugović nastavi samostalno da vodi Zvezdu.

Ostaje da se vidi ko će od karata iz svog špila graditi Zvezdinu kulu, koja se ovog leta urušila do temelja.

Post je objavljen 09.10.2008. u 12:33 sati.