Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Roman vs. kratka priča

Već sam spomenula u jednom od svojih ranijih postova kako imam dojam da je kratka priča u današnje vrijeme nepravedno zapostavljena od strane svog većeg i duljeg dalekog rođaka – romana. To je u određenom smislu paradoks jer suvremeni tempo života nam teško dopušta da se nečemu posvetimo na dulje vrijeme, pa bi kratka priča predstavljala bolji oblik koji bi nam dopustio da uživamo u književnosti na kratak rok, dok se romanu ipak moramo više posvetiti i odvojiti više vremena da bismo čitali roman.

Koji su razlozi manje popularnosti kratke priče u odnosu na roman? Mislim da oni leže u samom sadržaju i strukturi romana, odnosno kratke priče. Naime, kratka priča je prilično sublimiran „život u malom“ – u kratkoj priči dobivamo zaokruženu cjelinu u tek nekoliko kartica teksta, što znači da je kratka priča zgusnutija – na manjem prostoru moramo dobiti i čitavu priču, i poantu teksta, i svo simboličko značenje i sve ostalo što jedna priča treba imati. To znači da je kratku priču u tom smislu i teže čitati i iščitavati. S druge strane, roman omogućava da se pisac raspiše na više prostora – tako se radnja može „razvodniti“ (u najboljem mogućem smislu tog glagola) na više stranica, olakšavajući čitatelju shvaćanje radnje, uvodeći potrebna ponavljanja i objašnjavanja da bi se radnja učinila pristupačnijom čitatelju i time učinila roman lakšim za čitanje.

Jednaka paralela može se povući i u odnosu čitanja poezije i proze. Poezija, pogotovo danas, predstavlja najzgusnutiji i najsublimiraniji oblik teksta u kojem se svijet objašnjava tek u nekoliko stihova, u tridesetak do pedesetak riječi: danas je, uz ostale razloge koji su doveli do toga, poeziju teže čitati nego što je to bilo ikada prije, jer se određeni odnosi i uvjeti objašnjavaju tek u naznakama, koji nekim čitateljima prestaju biti jasni i lako razumljivi, stoga je logično da se poezija manje čita (ali iznenađujuće, više piše).

No da se vratim na temu ovog posta: ja volim kratke priče i sve njezine oblike, i drago mi je vidjeti da se na popularizaciji ove književne vrste u današnje vrijeme puno radi i da će kratka priča, po svemu sudeći, ipak opstati.



Post je objavljen 11.10.2008. u 07:19 sati.