Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gaupe

Marketing

Sad, Kina i Rusija

Slažem se s ovim. Kina je danas puno moćnija nego Rusija. Osim toga Rusija temelji svoj gospodarski napredak na rastu cijena energentaka kojima obiluje. Hoće li to iskoristiti jačanjem svojeg gospodarstva i na drugim poljima, vidjet ćemo.
Kina se paksvoje gospodarstvo temelji na izvozu . Mora uvouiti energente, no svojedno više toga izveze nego uveze. Rijetko koja država, bez obzira na veličinu to može.
Što se tiče industrije, svaku nišu praznine u svjetskoj ponudi i potražnji je iskoristila . Od izvoza raspolaže ogromnim novcem. Taj novac ne troši, iako ima na što. Novac ili ulaže u još veću gosp. proizvodnju ili ga pak posuđuje. Ovo drugo je jako dobro ako ikada bude mogla naplatiti , na što i računa.
No, neće im Ameri baš tako lako ni vratiti novac, pog. jer ga nemaju, niti im mirno prepustiti vlasništvo nad svojim kompanijama. A još manje primat u svijetu.
Japan je išao istim putem, no, čini se da je već odavno desegao svoj minimum.
Kina je troma zbog svoje veličine, no već desetljećima kontinuirano ide smijerom rasta i ekonomske ekspanzije.
Ameri nemaju ideje kako se prilagoditi novonastaloj situaciji, a stari recepti ne funkcioniraju. Rusi su nekako prebrzopleti i prerano se raduju, umejsto da više rade. No, Putin je lider koji je malo trijeznije glave od onoga što priosječan ruski političar može dati.

Post je objavljen 05.10.2008. u 13:50 sati.