Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kozmologija60

Marketing

Još nešto o prostoru II

Drugačije viđenje bi bilo da se stvarnost ne može drugaćije predstaviti do li kao prostorno-vremenski presjek. U takvom viđenju prostor definira samu stvar kao izraz kvantitete a vrijeme kvalitet, što je različitost kvantitete iz usporedbe stvari.
Umetne li se to viđenje u JEDINI ZAKON: prostor i vrijeme obrnuto su proporcionalni, onda će prostorni izraz stvari izražavati svemir u sad i ovdje.
Sad i ovdje, je mjesto i vrijeme u kojem jesmo, a stvar-materija je mjera naše svijesti. Sve informacija iz okruženja znaći, mogu biti samo po mjeri materije u svijesti izražene kao veča ili manja odstupanja ili razlike od več postojećeg uzorka.

Matematika kao mjera spoznaje, apstraktno je kvantitativno vrednovanje stvari i u izrazu te kvantitete – brojčanosti izražava istovrsnu jediničnu prostornu vrijednost stvari. Matematika odražava osobenost stvari kad se tom kvantitativnom vrijednosnom izrazu – brojčanosti doda nazivnik, koji predstavlja kvalitetu stvari, u suprotnom nisu isti skupovi ili njegovi sastavni elementi, odnosno nije izraz razlike stvari itd.
Međutim, kad se pomakneš u prostorno okruženje: minimalitet – atomski i subatomski prostor i u totalitet ili prostor svemira (što je „iza“ horizonta), više ne važe mjere materije! Kako ne važe te mjere, badava je brojčanost kao prostorni izraz, što ga nudi matematika. Jer, ona može ponuditi samo jednakovrijedne brojčanosti. Koordinatni sustav daje opći i stvarni prostor nerazgraničeno. 0 i oo te x,y,z više kao linearne, nego prostorno trodimenzionalne, zato i 11-dimenzionalni prostor u M-teoriji struna.
Nisam ja smislio rangove stvari (svemir, galaksijem,zvijezde,atomi,subatomski rang) več ih samo kao takve možemo prostorno definirati kao stvari. To če biti najbolje razvidno na prostornoj definiciji cjeline i djela. Zvijezda je cjelina – rang i sastoji se od djelova, materije. Materija se sastoji od atoma, koji su također rang stvari i elementi su zvijezde. Materija po tom jesu svi prostorni oblici stvari između ova dva ranga stvari. Ona može biti veći ili manji skup atoma-molekula, ali ne i cjelina što je zvijezda i njeni derivati planete, mjeseci. Materija je znaći dio ranga zvijezde i predstavlja DIO STVARNOSTI kroz prostorni presjek vanjskog prostora atoma i središnjeg prostora zvijezde.
Što znaći „vanjski prostor“ atoma? To je prostorno određenje materije u tri agregatna stanja (uža materijalna stvarnost). Naime, atom se sastoji od središnjeg, unutarnjeg i vanjskog prostora. Kemija.
Današnje znanje o materiji uvelike nadmašuje moje znanje, namjera je tek ukazati prostorni okvir kojeg je izraz materija. Naime na to se naslanja i kvalitet ili vrijeme u izrazu sila i kretanja, međuodnosa i iz tog tok promjena, „curenje“ ili „trošenje“ vremena.
Prostorni okvir materije znači, sve ono što ostali rangovi nisu izuzev po njenoj mjeri, a ono što je moguće izraziti za druge rangove u svijesti, metoda je komparacije.



Post je objavljen 05.10.2008. u 09:28 sati.