Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Vehid Gunic-EVROPO,STIDI SE(600 dana u opkoljenom Sarajevu)

JUNI 1993.GODINE

16.juni
Drama Gorazda i dalje traje.U popodnevnim satima cetnici poceli granatiranje cijeloga grada.
Pred skolom"Prvi maj",ispred kioska u kojem su pred rat osnovcima prodavani pereci,srpski snajperista iz Nedzarica usmrtio je jednu zenu koja je vukla vodu i tu cucnula da se odmori.Mora da je"hrabri"srpski snajperista veoma ponosan na ovaj svoj"herojski cin."
Jedna aktivistkinja Crvenog krsta donijela nam je od Faruka iz Osijeka jedno vrlo depresivno pismo i 300 DM.Faruk nam javlja da su Cigini punica i punac neki dan zaklani i iskomadani u Prijedoru.Danas smo Budo Vukobrat,odgovorni urednik Informativnog programa TV BiH i ja dali intervju novinaru lista"Il dzorno".Gotovo napasno insistirao sam na cinjenici da je Budo Vukobrat,koji je kakav-takav Srbin,glavni urednik udarnog programa Televiije,te da i on potvrdjuje cinjenicu da je zajednicki zivot moguc i da mi nismo nikakva ni Alijina,ni balijska,ni muslimanska televizija nego bosanska i evropska,kao i sve druge televizijske kuce.

18.juni
Cijelu noc padala kisa.Jutros dobili dva parceta zgnjecenog kruha.Sinoc je opet bilo malo vode.
Danas u podne trebalo bi nastupiti primirje koje je potpisano prije tri dana.Treba,dakle,biti maksimalno oprezan!Do 19 sati u Sarajevu povrijedjeno desetero Sarajlija.
Jucer poginuo Safet Zajko,jedan od najhrabrijih komandanata i boraca u odbrani Sarajeva.Prije nekoliko dana poginuo je i njegov pomocnik Safet Isovic.

19.juni
Danas dijeljena humanitarna pomoc:pola litre ulja za nas dvoje,dva sapuna za ves,pola kilograma rize,dva kilograma brasna,jedna cetvrtina deterdzenta.To je,kazu,za mjesec dana.
Savjet bezbjednosti donio odluku o slanju 7600 plavih sljemova u zasticena podrucja u BiH.U Gorazdu ranjena trojica od osmorice posmatraca UN i-nikom nista.
Danas bila dzenaza Safeta Zajka,slavnog komandanta.
Bio sam u gradu.Sve je sablasno.Na Markalama ima svega i nicega.Sve za marke.U Trznici ima i mesa:kilogram teletine s kostima 55 DM.Radi i jedna cevabdzinica:ima cevapa i pljeskavica.
Bio sam i kod tetke u Tekiji 10.Neka Vukosava,koja je u tetkinom lokalu do rata drzala piljarnicu,pa i nekoliko mjeseci tokom rata,vec 18 mjeseci ne placa kiriju.Od tetke trazi 5000 maraka,pa ce napustiti lokal.U protivnom ce dignuti dreku do Boga jer je kao Srpkinja ugrozena.Tetka kad bi imala 1000 maraka pitala bi posto su Pale?!Mnogo je ostarjela.Drhte joj ruke i nije kadra nasuti ni kahvu.U avliji joj rodila breskva.Rodile dvije sljive,a dospjela je i visnja,ali je ljuta kao moj prijatelj Mehmed Alagic.
Moja Fatma je sve nervoznija.Hoce iz Sarajeva.Ne moze podnijeti ovaj uzas:nema struje,nema vode,nema plina,nema dovoljno hrane.Krce joj crijeva.To i cujem i osjecam.Znam da joj je tesko,ali ne mogu iz ove koze.Nemam rjesenja,osim da se pokatkada i sam brecnem,pa mi bude zao.Zivci se sve vise tanje.
Danas,na dzenazi Safeta Zajka zamjenik naibu-reisa gospodin Spahic rece:"Koliko god je zlo tesko i trajno-toliko i dobro mora biti-dobro i trajati duze..."

20.juni
Nesnosan,topao pravi ljetni dan.Bio sam u stampariji gdje sam predao korigovan rukopis druge knjige"Meraklija".Razgovarao i rucao sa komandantom 102.motorizovane brigade Esadom Paldumom.Bio je utucen zbog pogibije slavnog komandanta Safeta Zajka.Popio sam kahvu sa mojim kolegom Huseinom Hujicem,odgovornim urednikom lista"Bedem".Huse je jucer bio na kopanju rovova.Rekao mi je da je lakse to podnio i da pristaje da do kraja rata kopa rovove,radije nego da u ovim uvjetima uredjuje novine.
Od nekog ekonomiste,koji ima svoju parcelicu preko puta GSP-a,dobio sam besplatno dvije glavice salate.Samo kad bih ih imao uz nesto pojesti.
Danas je granatirana i Zenica.Povrijedjeno desetero Zenicana.Jedan Zenicanin je poginuo.Cetnici i HVO zajednicki djeluju.
Srna javlja da je kraj ratu izmedju Srba i Hrvata i da je vjerovatno na pomolu savez za borbu protiv zajednickog neprijatelja.Protiv nas.

21.juni
Vreli dan bez kruha,vode i struje.Danas je prvi dan ljeta.Predstavnici UN konacno dosli do rezervoara za vodu u Srebrenici.Nisu imali rasta ni dolaziti.Cetnici
su vec bili minirali sve instalacije.Grad narednih nekoliko mjeseci ostaje bez vode.Ovo je jos jedan herojski cin hrabrih srpskih ratnika.


Post je objavljen 05.10.2008. u 01:07 sati.