šiš ćevap (kebab)
Šiš ćevap ustvari pripada zemljama Bliskog istoka. Puno je ljući, dodaju se razni specifični orijentalni začini. Također tamo se spravlja sa 70 % bravetine, što je meni u svakom slučaju previše, ima lovora, negdje i riže itd.
Za specifičnu aromu mi uzmimo muškatni oraščić i blizu smo.
Dakle uzmimo ne osnovnu "masu", nego masu dobivenu kad smo radili ćevape, u nju ubacimo još češnjaka, papra i sitno isjeckanu papričicu-feferon. Sitno isjeckanog muškatnog oraščića količinski ćemo isključivo dodavati po volji, ali ga mora biti radi specifične arome.
Oblikujmo rolnu debljine 2.5-3 cm, dužine oko 18 cm. Kroz sredinu smjese uvući drveni štapić (to je ustvari šiš) dužine oko 20 cm. Također neka malo odleži i onda peći. Prilikom serviranja dodati slanog kajmaka, ublažuje ljutinu. Krasno je ako je i on serviran u lepinji, a pije se kao i za ćevape kiselo mlijeko, pivo ili vino.
(2 kg mase od ćevapa /vidi prije!/, 2 režnja češnjaka, pola dag papra, muškatni oraščić)
Post je objavljen 04.10.2008. u 12:41 sati.