Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

bečki pohani šaran na moj način

bečki pohani šaran na moj način
Ako ne uspijem nabaviti pravog po mogućnosti divljeg šarana (makar nađu se i uzgojeni!) od oko1 kg, ni ne upuštam se u ovo jelo. Svi puni veći su po meni premasni i bolje taj dan nešto drugo kuhati.
Dakle očistimo šarana i narežemo na odreske, ne predebele. Od glave, peraja i repa skuhamo s malo grincajga koncentriraniji riblji temeljac, koji procijeđeni zaledimo i upotrijebimo jednom prilikom za recimo fiš paprikaš.
Naše odreske od šarana s obje strane natopimo limunovim sokom. Bit će cca 6-7 odrezaka, koji neka odmaraju desetak minuta. Zatim ih posolite i obavezno malo popaprite.
U jednom tanjuru neka bude brašno pomiješano s malo mljevene crvene paprike, u drugom jaja s zgnječenim češnjakom, a u trećem mrvice. Sve redom neka prošeće vaš odrezak od šarana, otresite višak mrvica, pa ispržite na masnoći 5-8 minuta s svake strane, i to nježno! Isprženu ribu stavite na papirnatu salvetu da se skine višak masnoće.Servirajte tako da na svaki odrezak stavite kolut limuna s malo peršina.
Za prilog su dvije mogućnosti: skuhani mladi krumpir preljeven otopljenim maslacem i posut sjeckanim peršinom uz zelenu ili matovilec salatu; druga mogućnost je ona klasika koju svi znamo, tj. krumpir salata u koju za promjenu ako paše dodajte vrlo malo bućinog ili maslinovog ulja, također malo zelene ili matovilec salate.
Na stolu bi trebalo da se nađe i tartar umak ili umak od senfa, mogu i oba pa ko voli neka izvoli. Na kraju možea ćete i stvarno zavoliti "običnog pohanog šarana". Vino bijelo.
(šaran od 1-1,2 kg, sok od limuna, sol, papar, 5 žlica brašna+malo mljevene crvene paprike, 2 jaja+2 režnja češnjaka, 7 žlica mrvica)


Post je objavljen 04.10.2008. u 12:35 sati.