Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KONCERT ZA LIPICANCE


«LIPICANCI – HRVATSKO BLAGO BIJELE GRIVE»

Hrvatski savez Udruga uzgajivača lipicanske pasmine konja organizira tamburaško solistički koncert u dvorani «Vatroslav Lisinski» u Zagrebu 9. listopada ( četvrtak ) u 20 sati. Cijena karte je 100 kuna.
Na koncertu će nastupiti Tamburaši Slavonske lole, TS Zvona, Kristali, Slanonija bend, te solisti Vera Svoboda, Kićo Slabinac i Šima Jovanovac.

Svrha je koncerta da se zajedničkim snagama unaprijedi ergela Lipik i konji lipicanci kao Hrvatsko blago bijele gripe.
U Hrvatskoj danas živi 1165 konja lipicanske pasmine i s tim brojem, Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu po uzgoju te pasmine. Ukupno je u svijetu, zajedno s hrvatskim, samo oko 6000 lipicanaca.

Osim državne ergele lipicanaca « Đakovo» koja postoji više od 500 godina i kako takva je među najstarijima u Europi, prošle godine ponovo je oživjela i ergela Lipik. Nakon više od 15 godina, u noći 12. na 13. listopad 2007. u Lipik je iz Srbije vraćeno stotinjak hrvatskih lipicanaca u iznimno lošem fizičkom stanju koji su bili mršavi i neuhranjeni. Ti su konji početkom Domovinskog rata odvedeni iz ergele Lipik, a štale su u ratu razrušene. No povratkom lipicanaca, ergela Lipik ponovo je oživjela. A na prvi dan proljeća 21.3 2008. u ergeli je rođeno prvo dorato žensko ždrijebe koje je radi simbolike prozvano Vječnost Lipika.

Konji Lipicanci stoljećima su dio tradicije, duha i života Slavonaca te su još uvijek nerazdvojiv dio kulturno folklornih manifestacija kao što su «Vinkovačke jeseni», «Đakovački vezovi» i druge.


Želja je organizatora koncerta, a jedan od njih je i mr. Mato Čačić gsm 098-224-714, da se svake godine u isto vrijeme i na istom mjestu organizira koncert namjenjen za pomoć konjima, ne samo razvoju lipicansike pasmine konja, već i drugih pasmina i aktivnosti s konjima. Ideja je da se naredne godine koncert organizira za pomoć razvoju «hrvatske konjičke industrije», točnije da sakupljni fond novca od koncerta bude namjenjen fondu nagrada za sve konjičke sportove, a to su zaprege, galop, kas, prepone i dresura.

Svojom kupnjim karte i dolaskom na koncert pomoći ćete konjima lipicancima i ergeli «Lipik».


Post je objavljen 04.10.2008. u 00:21 sati.