Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 206.

Stiže i rješenje.
Prvo da pogledamo zamke.
Na prvi pogled bi crni mogao zagraditi cijeli kut, zajedno sa bijelim na T3, ako igra na T4. To bi za njega ipak bilo pogibeljno, jer bi bijeli izveo kombinaciju: bijeli S3, crni R3 (spašava tri kamenčića), bijeli Q1, crni T2 (zarobljava dva bijela i radi jedno oko), bijeli S1 i crni mora u ko potezom na R1. To nije rješenje, jer ima načina za život sa dva oka bez ko-borbe. Znači T4 otpada kao potez za crnoga.
Ako bi crni krenuo sa prvim na Q1, bijeli bi odigrao na S3. Crni sada ne bi smio na T4, nego bi morao na R3, na što bijeli spoji na T4. Sada crni ne bi mogao ništa sa T2, jer bi mu bijeli odgovorio na S1, na što crni nesmije na R1 zbog uzimanja sedam crnih bijelim na R2. Ako pak, umjesto na T2, crni stavi odmah na R1, bijeli produži na T2 i S1 ne može postati drugo oko.
Lijepa kombinacija za bijeloga bi bila i ako crni prvo igra na R1, odgovorom sa S3, pa ako crni stavi na R3, odigrati na Q1.
Vježbajte malo sami, a sada idemo na ispravan slijed.
Crni igra 1. S3!. Već smo vidjeli da je to bijelom jaki potez, pa ga crni time onemogućuje, a ujedno priprema oko na R3.
Bijeli na to igra 2. R1, opet s nekim zamkama.
Crni na to mudro zatvori oko igrom na 3. R2. Ujedno ima sigurno i drugo oko, jer ako bijeli odigra na A, crni će na B i obrnuto. Postavio je sjecišta A i B u opoziciju i tako drži ravnotežu interesa za pravljenje drugoga oka.
Jednostavno, zar ne?
Slijedeći problem dolazi u petak.
bl. Muradenu


Post je objavljen 06.10.2008. u 12:09 sati.