Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Vehid Gunic-EVROPO,STIDI SE(600 dana u opkoljenom Sarajevu)

JUNI 1993.GODINE

1.juni
Danas je prvi dan Kurban Bajrama.
U Nedzaricima sporadicna puskaranja.Zestoke borbe vode se oko Gorazda.Radio javlja da je spaljeno 17 muslimanskih sela.Cetnici pale,ruse i ubijaju sve pred sobom.Stotine ugljenisanih leseva zena,djece i staraca.Hoce li Gorazde izdrzati?Vec treci dan posmatraci UN pokusavaju uci u Gorazde.Cetnici ne dozvoljavaju.Izetbegovic uputio zathjev Savjetu bezbjednosti u kojem trazi da UN zastite podrucje koje su same proglasile zasticenim.Uzasi i nezapamceni zlocini se nastavljaju.
Grad za Bajram osvanuo bez vode,struje,plina i kruha.
Radio javlja da je sinoc Skupstina tzv.Jugoslavije razrijesila duznosti predsjednika te tvorevine Dobricu Cosica.Svrgnuli su ga radikali(cetnici).Cosic je optuzen da je prekrsio Ustav,te da je vodio pomirljivu politiku.A on,Cosic,jedan je od glavnih tvoraca svih ovih zala koja se desavaju na balkanskom tlu.On je posijao zlo nacionalizma.Te truhle plodove do kojih je dosao neka sada sam bere.Naravno,ako u svemu ovome opet nije posrijedi neki srbijanski blef.U Crnoj Gori komesanja i teznje za osamostaljenjem.Kasno!Nekada casni crnogorski narod toliko je kompromitiran da ima malo sanse za spiranje ljage.Jos ce dugo teci Moraca i Ribnica,a ljaga ce ostajati.
Oko jedan sat,na platou u Dobrinji,gdje se odigravala utakmica povodom Bajrama,pale dvije granate:11 mrtvih i oko 80 ranjenih.Velika tragedija.Kanal S,po vec ustaljenome,besprimjerno drskom i nemoralnom receptu,javlja kako se ponavlja stari recept po kojem Muslimani ispaljuju na sebe granate kako bi izazvali medjunarodnu vojnu intervenciju.Uzasno!
Na maglajskom ratistu poginula cetiri danska vojnika iz sastava UNPROFOR-a.Izmedju Bugojna i Novog Travnika pronadjena trojica mrtvih Italijana koji su prethodno opljackani.Nalazili su se u konvoju neke italijanske privatne humanitarne organizacije.Ne zna se(jos)ko ih je ubio.Takodjer,ne zna se ni ko je ubio Dance,ali ako je suditi po izrazima zaljenja predstavnika nasih vlasti,onda se ponesto da zakljuciti.
U Banja Luci jutros zabiljezen zemljotres jacine izmedju tri i pet stepeni.Epicentar je 24 km juzno od grada.U Banja Luci strah.

2.juni
Nastavlja se tragedija Gorazda.Cetnici dovode nova pojacanja iz Srbije.Na gorazdansku slobodnu teritoriju kidise oko 15000 srbo-cetnickih vojnika i placenika.
Nesvrstane zemlje u Savjetu bezbjednosti pustile u opticaj rezoluciju u kojoj se trazi vojna intervencija u Bosni i Hercegovini i naoruzavanje BH Armije.
Suncan dan,pravi ljetni.Jutros stigao kruh.Sinoc stigla i voda,a iza pola noci bilo je i struje s prekidima.Fatma donekle uspjela oprati jednu turu u ves-masini.U bojleru jutros bilo i tople vode.
Govorka se da je Medjedja pala u cetnicke ruke.Cetnici krecu ka Gorazdu.Kolega Vlajcic mi rece da ce ih Gorazdani vjerovatno pustiti duboko na svoje teritorije,a zatim krenuti u kontra-napad.

3.juni
Ipak,pali Ustripaca i Medjedja.Borbe oko Gorazda traju.Gorazde se dobro drzi.Oko Doboja nasi se,takodjer,dobro drze.
Konacni bilans tragedije u Dobrinji od prije tri dana:15 mrtvih i oko 90 ranjenih.UNPROFOR danas saopcio da je utvrdjeno kako su dvije granate koje su napravile ovakav masakr ispaljene sa srpskih polozaja u Lukavici.Slaba fajda i utjeha za nas sto UNPROFOR konacno zna ko je pucao.Takodjer,potvrdjeno je da su Danci u tunelu Sikola kod Maglaja poginuli od cetnicke granate.
U Vranju,u kasarni srbijanske vojske,vojnik Madzar,jutros oko dva sata ubio osam vojnika i isto toliko ranio.Radio-Beograd javlja da je to taj Madzar uradio u trenucima nervnog rastrojstva i da se,poslije ubistava koja je pocinio,i sam ubio.

4.juni
Svu noc je padala kisa.Grmjelo je i sijevalo.Grmljavina se mijesala sa eksplozijama granata.
Na gorazdanskom ratistu i dalje pakleno.Izvjestac Radija BiH javlja da je u toku jucerasnjeg dana na gorazdansku slobodnu teritoriju palo oko 3000 granata.Izvjestac kaze da je na podrucju Medjedje i Ustripace ubijeno ili nestalo oko 300 civila.

6.juni
Suncan i topao dan.Iznenada,nenajavljeno,u Sarajevu se pojavio francuski ministar obrane,general Leotar.Kad god dodje neko od znacajnih Francuza-mi najebemo.Tako je bilo i lani kada je u Sarajevo dosao Fransa Miteran.Brzopleto,Skupstina grada ga je proglasila za pocasnog gradjanina Sarajeva,a on,
Miteran,svojom izrazito prosrpskom politikom,neutralizira svaku pomisao zapada na vojnu intervenciju.Njegov doprinos upropascavanju Bosne i Hercegovine je nesamjerljiv...
...Gorazde se drzi.Dzemal Dragolj mi kaze da nema opasnosti da ce pasti.

8.juni
Nandor Kis,vojnik u Spacu,ubio vojnika Sasu Trajkovica,a jednog vojnika ranio.Radio-Novi Sad javlja da je Nandor Kis,poslije ovog cina,izvrsio samoubistvo?!
Armija BiH potpuno oslobodila Travnik.Borbe se vode oko Viteza.Radio-Beograd upravo javlja da Srpska narodna odbrana zahtjeva da se potpuno razoruzaju Siptari,Madzari i Muslimani.
Jucer je u Sarajevu,u 71.godini,umro Omer Zorabdic,dobri covjek,novinar,novinarski pedagog i humorista.Radio BiH i"Oslobodjenje"objavili kratku informaciju o tome.Omer Zorabdic zasluzuje,iako je rat,mnogo vise od informacije da je rodjen u Janji 1922.godine,te da je prve tekstove poceo objavljivati 1939.godine,da je izvjesno vrijeme radio u TANJUG-u,a da je najveci dio radnog vijeka proveo u Radio Sarajevu.Sve je tacno,ali nedovoljno.Omer
Zorabdic bio je daroviti pisac,prije svega humorista.Prvi moj susret s njegovim imenom bio je kada sam jos u ranoj mladosti procitao njegovu sjajnu humoresku"Pepeljara".Tema je iz narodnooslobodilacke borbe.U partizane je dosao neki pedantni borac koji se,cak ni na polozaju,ni u rovu,ni ispod bukve ne odvaja od svoje pepeljare u koju brizljivo otresa pepeo.Zorabdic je objavio knjigu"Price o Sarajevu"koju,nazalost,jos nisam procitao.Procitao sam njegov izuzetan lirski roman o splavarima na Drini.Citao sam ga u rukopisu i,ni u ovom casu,ne znam da li je taj roman ikada objavljen.Imao sam,dakle,srecu da
izvjesno vrijeme u Radio-Sarajevu radim sa ovim sjajnim covjekom.Bio je blag,drag,dobronamjeran i vrlo duhovit covjek.Neka mu je lahka zemlja.

Post je objavljen 03.10.2008. u 14:30 sati.