Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paluba7

Marketing

Na udaru zakona

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 03.10.2008. u 21 h

Progonjeni zakonom (Down by Law)(1986.)

Photobucket

Režija: Jim Jarmusch
Scenarij: Jim Jarmusch
Uloge: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Ellen Barkin

Trojica posve različitih likova završi u zatvoru za stvari koje u biti nisu počinili iako niti jedan nije potpuno nedužan. Svi su karakterno potpuno različiti al je to naposlijetku ono zbog čega će tako daleko dospjeti i zbog čega je film u biti tako zabavan. Ukratko, svodnik Jack i DJ Zack završe u istoj zatvorskoj ćeliji kao žrtve namještaljki, gdje im se ubrzo priključuje brbljavi talijanski emigrant Roberto, prema čijem planu bježe iz zatvora, da bi se nakon kratkog druženja i lutanja močvarnim prašumama Louisiane razišli i krenuli svatko svojim putem.

Photobucket

Jarmusch u ovom filmu razrađuje motive iz svojih prethodnih filmova kroz svojevrsnu parodiju zatvorskog filma s tri bizarna lika.

U žanrovskim kategorijama ovaj bi se film mogao označiti kao ''zatvorski'' film kada se tome ne bi opirala subverzija žanrovskih konvencija eliptičnom naracijom i prefokusiranjem priče od ''akcije'' na komunikaciju među likovima.

Photobucket

Suočivši šutljive, mrke i deziluzionirane ''dangube'' iz urbanog polusvijeta New Orleansa s brbljavim, vedrim i optimističkim strancem, Jarmusch satirično poentira sraz realističke i idealističke slike Amerike, te dekonstruira njezin mit ''obećane zemlje''. Egzistencijalnu statičnost i beskorisnost američkih likova na trenutke razbijaju jezične vratolomije talijanskog emigranta, te izmjenjujući se s dijaloškim ''pukotinama'' postaju katalizator situacijske komike i poetike apsurda.

Photobucket

Formalni postupci - lateralne vožnje u različitim pravcima, dijagonalne kompozicije mizanscene, crno-bijela fotografija R. Mullera (djelomice u stilu film-noira), a osobito Luriejeva glazba i Waitsove pjesme, potporanj su pak redateljeva idiosinkratičnog stila kojim je izgradio estetski i duhovno moćnu antihollywoodsku ''americanu''.



Post je objavljen 02.10.2008. u 23:17 sati.