Ne volim dugo gledat u isti post. U iste sličice.
Ali isto tako sad gledam u prazni ekran i mislin se šta napisat.
Dakle….. pošto neman apasalutno nikakve indeje mogli bi ubacit koji receptić.
Ionako odavno nije bilo recepti kod mene na blogu.
E, ali nećete lišo proč. Najprije upoznavanje sa glavnim sastojkom.
Mi ih zovemo mlekinje, inače po knjigama i internetu ćete ih pronać pod brbavice, prnjavice.
Školjka je srcolikog oblika žučkastosive ili smeđe boje. Iznutra je sedefasto bijela.
Živi na pješčanim i šljunkovitim dnima. Pogotovo je se može nać na područjima gdje se osjeća priljev slatke vode.. Zakopava se u plitko dno i hrani se planktonom. Lovi se tijekom cijele godine ali najviše u toplim, ljetnim mjesecima. Nema posebnog alata za lov nego isključivo ronjenje.
I kako ih spremat?
Nisan van ja baš neka meštrovica od kuvanja.
Neznan napravit rafiole. Ali evo......
Dakle kako bi rekla naša Ely…. za ovaj recept van je potribno najprije puno ljubavi.
Pitate se zašto….. pa neću valjda ja poć ronit i to još u onu ledenicu na Pantan!
Nakon toga peraje i maska…. bez toga ništa.
Digitalac, naravno…. da mogu obaigravat okolo i slikavat!
Onda…. knjiga…. opet za mene, naravno…. kad pripeče sunce da se sklonin ispod bora i guštan u pismi cvrčka i glasanju galebova i još tamo nekih tica u močvari!
A sad bez zafrkancije.
Školjke morate dobro oprat jer po sebi imaju pijeska. Nakon toga smislite kako ćete ih spremit.
Ako ćete na buzaru…. Stavite ulje, naravno pravo, luk, prtesimul i dobro oprane školjke.
Lagano podlijete sa bilin vinon, vodom i one se pomalo otvaraju. I tako jedno 15-20 minuti. Pri kraju možete dodat malo mrvica, čisto da malo zgusne toč.
E, a možete ih stavit u teču s vodom, pustit da prokuva, da se one rastvore i izvadit meso školjke.
Ovde obavezno vridi pravilo: školjku koja se ne otvori triba bacit, jer je pokvarena, nije za jiće!
Nakon toga stavit sa kapulon na toč.
Ili sa jednin kunpiron na brujet! Bez vina!
Uslast!
Post je objavljen 01.10.2008. u 10:55 sati.