Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matesimundic

Marketing

28. rujna 2008. 26.nedjelja kroz godinu; Ez 18, 25-28; Ps 25; Fil 2, 1-11; Mt 21, 28-32

Osnovna poruka nedjeljnih biblijskih čitanja je obraćenje. To se sasvim jasno razumije u prvoj riječi iz Knjige proroka Ezekiela. Pozorno poslušajmo:

Ako li se pravednik odvrati od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu, pa zbog toga umre, umrijet će zbog nepravde što je počini. A ako se bezbožnik odvrati od svoje bezbožnosti što je bijaše činio, pa stane vršiti moj zakon i pravdu, živjet će i neće umrijeti. (Ez 18, 26-27)

Obraćenje je središnja misao i evanđeoskog ulomka kojeg nam Crkva daje u današnjoj misi. Poslušajmo prispodobu iz Matejeva evanđelja:

"A što vam se čini? Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvomu i reče: 'Sinko, hajde danas na posao u vinograd!' On odgovori: 'Neću!' No poslije se predomisli i ode. Priđe i drugomu pa mu reče isto tako. A on odgovori: 'Evo me, gospodaru!' i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu?" Kažu: "Onaj prvi." (Mt 21, 28-31a)

Obraćenje je ključno vjersko iskustvo. Bez njega nema ulaska u prijateljski odnos s Bogom.

Bog prvi pristupa čovjeku, stvara ga, izabire i poziva, ali čovjek – ranjen Adamovim grijehom i osobnim grijesima – otklanja poziv, okreće glavu i polazi svojim putem. Pravi odgovor na Božju inicijativu zbog toga zahtijeva od čovjeka „u polazištu – obraćenje, a potom, za cijeloga života – stav kajanja.“ (Usp. Rječnik biblijske teologije, pokora/obraćenje, str. 883.)

Kolika je Božja ljubav, kolika je njegova poniznost, koliko se trudi oko mene i oko tebe, možemo vidjeti u drugoj riječi, poznatom himnu kenozi iz poslanice Filipljanima:

On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.

Bog čovjeku nudi svoj put, put poniznosti, koji vodi u Nebo! Molimo srcem, poput psalmista, da nas Gospodin nauči putu svome. Vratimo se Bogu!

Pokaži mi, Jahve, svoje putove, nauči me svojim stazama!
Istinom me svojom vodi i pouči me,
jer ti si Bog, moj Spasitelj: U tebe se pouzdajem svagda.
Spomeni se, Jahve, svoje nježnosti i ljubavi svoje dovijeka.
Ne spominji se grijeha moje mladosti ni prijestupa,
spomeni me se po svojoj ljubavi - radi dobrote svoje, o Jahve!
Jahve je sama dobrota i pravednost: grešnike on na put privodi.
On ponizne u pravdi vodi i uči malene putu svome.



Post je objavljen 30.09.2008. u 14:45 sati.