Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rice: Rusija ne može spriječiti širenje NATO-a

Rusija ne smije dobiti priliku da uloži veto na članstvo u NATO-u bivših sovjetskih republika poput Ukrajine i Gruzije, rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice u intervjuu koji je objavljen u nedjelju.

Prema riječima Condoleezze Rice, Moskva ne smije profitirati od svoje prošlomjesečne vojne pobjede nad Gruzijom. Rice je dodala da je 15-godišnje nastojanje Rusije da uđe u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) sada ugroženo.

"Nećemo dopustiti Rusiji da uloži veto na budućnost NATO-a ili zemalja kojima je ponuđeno članstvo, niti na njihovu odluku da ga prihvate", rekla je Rice u članku objavljenom u grčkim novinama Typos.

"Mi i naši europski saveznici pružit ćemo pomoć Gruziji... Sjedinjene Države i Europa snažno podupiru nezavisnost i teritorijalni integritet ruskih susjeda", rekla je.

Na summitu u travnju NATO nije odlučio Ukrajinu i Gruziju uključiti na popis zemalja koje su na putu u Savez, ali im je obećao da će jednoga dana postati članice.

SAD je podupirao ideju gruzijskoga i ukrajinskog članstva, ali Njemačka, Francuska i neke male članice NATO-a strahovale su od izazivanja Moskve. Rusija obje te zemlje tradicionalno smatra dijelom svoje utjecajne sfere.

Post je objavljen 29.09.2008. u 14:38 sati.