Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 205.

Kao što rekoh, rješenje je vrlo jednostavno. Ipak je potrebno neko predznanje.

U našem slučaju je to da ‘kuća od pet’ ne živi. Pet sjecišta trebaju biti u dva reda i to tako, da su u jednom tri, a u drugom dva. . Oči se tada uništavaju igranjem na sredinu reda s tri sjecišta. Lako je vidjeti, da onaj koji ima takav prostor, ne može tada ostvariti djelidbu prostora i da ostaje na samo jednom malom prostoru u kojem se ne mogu ostvariti dva odvojena prostora u sastavu iste skupine kamenčića. Time je onemogućena nezarobljivost takovih kamenčića.
Pa pogledajte kako će crni to izvesti.
Prvo se mora oduzeti kutu potencijal oka i to crni radi sa 1. S1!!!
Bijeli sada mora na 2. Q4. Kada bi crni tu stavio, bijeli bi kad-tad morao na R3, a tada je zarobljavanje jednostavno, jer se ne mogu raditi oči za bijeloga.
Ipak to bijelo reagiranje nije neki problem za crnoga, On mora na 3. R1!!!, Da bijeli još i tu stavi, ovo bi bio seki (pat položaj).
Ovdje se dalje ne igra i smatra se bijeli zarobljenim.
Kao dokaz neobranjivosti pada ide, nakon popunjavanja slobode na P1, crni može na ‘A’ ili ‘B’. Bijeli će na to odigrati zarobljavanje pet crnuih kamenčića, a crni potom igra na sredinu dužega reda sloboda prostora. Ako crni igra A, bijeli će B, a crni na R2. Ako crni na B, bijeli će zarobiti pet crnih igrom na A, a crni onda na S1. U oba slučaja bijeli nema oči i ne može sprijećiti pad svojih kamenčića u ovom problemu.
Jednostavno, zar ne?
Slijedeći problem je na redu slijedeći petak.
bl. Muradenu


Post je objavljen 29.09.2008. u 12:04 sati.