Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanalossy

Marketing

Australski ovčar - Aussie

AUSTRALSKI OVČAR
Originalni naziv pasmine: AUSTRALIAN SHEPHERD-Aussi
Zemlja porijekla: U.S.A./ AUSTRALIJA
Standard Kennel Kluba Amerike od 01.01.1993.
FCI standard od 24.07.1996.

Image and video hosting by TinyPic

POVIJEST:
Postoje mnoge teorije o porijeklu australskog ovčara, a vrsta kakvu znamo danas razvijena je isključivo u Sjedinjenim Državama. Australski ovčar dobio je svoj naziv zbog povezanosti sa baskijskim stočarskim i ovčarskim psima koji su u 19. stoljeću došli u Ameriku iz Australije.

Popularnost australskog ovčara počela je postojano rasti nakon Drugog svjetskog rata s povratkom zapadnjačkog stila jahanja, koji je postao poznat široj javnosti putem rodea, priredbi s konjima, filmova i televizijskih predstava. Njihova urođena svestranost i laka odgojivost učinila ih je nezamjenjivima na američkim farmama i rančevima. Američki stočari nastavili su s razvojem pasmine, zadržavši njihovu svestranost, oštru inteligenciju, snažne porive za skupljanjem stoke i dopadljivu vanjštinu koja ih je privukla u prvom redu.

Iako je svaki primjerak jedinstvene boje i oznaka, svi australski ovčari pokazuju nenadmašnu privrženost njihovoj obitelji. Njihove brojne vrline osigurale su im stalnu popularnost.

OPĆI DOJAM:
Australski ovčar je dobro izbalansiran, malo duži nego viši i srednje jakih kostiju i građe, s raznovrsnom, individualno izraženom obojanošću. Pozoran je i živ, okretan i gibak, čvrste i mišićave građe bez grubosti. Dlaka mu je umjerene duljine i čvrstoće. Ima skraćeni ili prirodno kratak rep.

KARAKTERISTIKE:
Ukoliko je dobro socijaliziran, australski ovčar ne stvara nikakvih problema kod susreta s drugim mužjacima i ženkama. Ova pasmina općenito voli djecu, može biti malo sramežljiva prema strancima.
Australski ovčar je inteligentan radni pas s jakim nagonom za čuvanjem i vođenjem stada. Odan je pratilac i ima dovoljno izdržljivosti za cjelodnevni rad.

NARAV:
Inteligentan, poslušan, oštrouman i razborit pas je željan učenja. On je oprezan, veseo, zaigran, vrlo vjeran, posjeduje veliku izdržljivost i vrlo je privržen obitelji.

[color=red]GREŠKE:[/color]
Bilo koji znak sramežljivosti, straha ili agresije oštro se kažnjava.

NAMJENA:
Čuvar stada.

DLAKA
Dlaka je srednje duga do dugačka, može biti izrazito kovrčava ili lagano kovrčava s gustom poddlakom. Boja dlake može biti plavo-crna s mrljama, crvena s mrljama, crna ili smeđa, koje mogu biti sa zlatnožutim šarama uz malo bijele dlake.

GLAVA I LUBANJA:
Glava je ravnog reza, jaka i suha. Prosječna veličina trebala bi biti proporcionalna tijelu. Njuška je jednako duga ili malo kraća od lubanjskog dijela glave. Gledano sa strane, lubanja odozgora i njuška tvore paralelne ravni, međusobno razdijeljene umjerenim, dobro definiranim stopom. Njuška se blago sužava prema vrhu i završava zaobljeno.

LUBANJA:
Ravan ili blago udubljeni gornji dio, može biti lagano izbočena na zatiljnom dijelu. Dužina i širina su jednake. Umjereni, dobro definirani stop.

NOS:
Plavo prošarani i crni imaju crnu pigmentaciju nosa (i usnica). Crveno prošarani i crveni imaju jetrenu (smeđu) pigmentaciju nosa (i usnica). Šarenima je dozvoljeno imati malena ružičasta mjesta, međutim ne bi smjela prelaziti 25% ukkupne površine nosa kod pasa starijih od godinu dana, što je ozbiljna greška.

OČI:
Smeđe, plave, boje jantara ili bilo koje kombinacije tih boja, uključujući mrljice druge boje i miješanje boja. Bademaste, niti ispupčene niti upale. Plavo prošarani i crni primjerci imaju crno uokvireno oko, crveno prošarani i crveni imaju jetreno uokvireno oko.

IZRAZ:
Pokazuje pozornost i inteligenciju, budnost i gorljivost. Pogled bi trebao biti oštar, ali prijateljski.

UŠI:
Trokutaste, umjerene veličine i visoko postavljene. U stavu pozornosti prelamaju se prema naprijed i preko, ili na stranu kao ružino uho.

[color=red]GREŠKE:[/color]
Potpuno ravne uši ili viseće uši su ozbiljne greške.

ZUBI:

Zubalo treba biti kompletno, a zubi jaki, bijeli i škarastog zagriza ili ravnog zagriza.
Diskvalifikacijske greške: Podgriz. Predgriz veći od 3 milimetra.

Manjak kontakta zbog kratkih očnjaka kod inače urednog zagriza neće biti smatran podgrizom. Slučajno slomljeni ili nedostajući zubi se ne kažnjavaju.

VRAT:
Jak, umjerene dužine, lagano zaobljen na vrhu, dobro položen na ramena.

RAMENA:
Lopatice su duge, široke, položene blizu grebena i zabačene prema nazad. Nadlaktice, koje bi trebale biti podjednake dužine kao lopatice, pričvršćene su za ramena pod otprilike pravim kutem u odnosu na liniju ramena, s potpuno ravnim podlakticama okomitim na tlo.

NOGE:
Ravne i jake. Čvrste kosti, više valjkaste nego zaobljene. Podlaktice su srednje dužine i vrlo blagog pada. Prednji peti prst može se odstraniti.

GORNJA LINIJA:
Leđa su ravna i jaka, čvrsta i jednako visoka od grebena do kukova. Slabine u laganom padu. Prsa nisu široka, ali su duboka i najnižom točkom sežu do lakta. Rebra su dobro zaobljena i dugačka, niti bačvasta, niti stisnuta. Donja linija tijela je lagano uvučena.

STRAŽNJE NOGE:
Širina stražnjih nogu jednaka je širini prednjih nogu u ramenima. Kut koji tvore zdjelica i bedro odgovara kutu lopatice s nadlakticom, formirajući otprilike pravi kut. Koljena su dobro definirana, gležnjevi umjereno savijeni. Gležnjevi su kratki, okomiti na tlo i međusobno paralelni gledano straga. Stražnji peti prst se odstranjuje.

STOPALA:
Prednja i stražnja: ovalna, kompaktna, sa skupljenim i dobro zaobljenim prstima. Jastučići su debeli i elastični.

REP:
Ravan, kupiran ili prirodno kratak, ne smije prijeći 10 centimetara dužine.

HOD/KRETANJE:
Australski ovčar ima gladak, slobodan i lak korak. Pokazuje veliku energičnost pokreta uz dobro izbalansiran korak u kontaktu sa tlom. Prednje i stražnje noge kreću se ravno i paralelno u odnosu na središnju liniju tijela. S porastom brzine, prednja i stražnja stopala primiču se središnjoj liniji ravnoteže psa, dok leđa ostaju čvrsta i ravna. Australski ovčar mora biti okretan i sposoban u trenu promijeniti smjer ili hod.

POKROV:
Dlaka je srednje teksture, ravna do valovita, vodootporna i srednje duga. Količina poddlake varira s obzirom na vremenske prilike. Dlaka je kratka i glatka na glavi, ušima, prednjem dijelu nadlaktica i ispod gležnja. Stražnja strana prednjih nogu i "gaće" su umjereno odlakane. Prisutan je umjereni ovratnik, izraženiji kod mužjaka nego kod ženki. Netipična dlaka je ozbiljna greška.

BOJA:
Plavo prošarana, crna, crveno prošarana, crvena - sve sa ili bez bijelih oznaka i/ili bakrenih oznaka, ravnopravno vrijedno. Bijela linija ovratnika ne prelazi vrh grebena. Bijela je prihvatljiva na vratu (bilo djelomično ili kao bijeli ovratnik), prsima, nogama, pod njuškom, kao oznaka na glavi i bijeli dodaci gledano odozdola do 10 centimetara mjereno od vodoravne linije lakta. Bijelo ne bi smjelo prevladavati na glavi, a oči moraju biti potpuno okružene bojom i pigmentom. Prošarani primjerci karakteristično postaju tamniji s godinama.

VISINA:
Preferirana visina za mužjake je 51 - 58,5 cm (20 - 23 inča), a za ženke 45,5 - 53,5 cm (18 - 21 inča). Kvaliteta ne bi smjela biti žrtvovana nauštrb visine.

PROPORCIJE:
Mjereći od prsne kosti do kraja bedra i od vrha grebena do tla, australski je ovčar malo duži nego viši.

OSNOVA:
Solidne građe s umjereno jakim kostima. Struktura kod mužjaka daje dojam muževnosti bez grubosti. Ženke izgledaju ženstveno, ali ne slabašno.

[color=red]GREŠKE - OZBILJNE:[/color]
Bilo kakav znak plahosti, straha ili agresije se strogo kažnjava. Ružičaste točke na nosu kod pasa starijih od godinu dana, koje prelaze 25% nosa. Uspravne uši. Viseće uši. Netipičan pokrov.

[color=red]DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE:[/color]
Podgriz. Predgriz veći od 3 milimetra. Bijele mrlje na tijelu, što znači bjeline na tijelu između grebena i repa, sa strane između laktova i sa stražnje strane stražnjih nogu, bez obzira na temeljnu obojenost.

[color=red]NAPOMENA:[/color]
Ovaj pas iziskuje puno vježbanja, ali iznad svega se s njime treba puno baviti kako bi bio sretan. Možda bi za njega bio najbolji dom sa zabavnim ljudima, koji bi bili u stanju svaki dan posvetiti određeno vrijeme svome psu.

Mužjaci moraju imati dva vidljivo normalna testisa, potpuno spuštena u mošnje.

Post je objavljen 28.09.2008. u 15:23 sati.