Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zelena lista poziva na podršku prosvjedu novinara protiv nasilja

Nasilje protiv novinara prisutno je i drugdje u svijetu. Slika lijevo prikazuje pružanje pomoći ozlijeđenom fotoreporteru u Maleziji, vidi: Violence against journalist... Umno style.

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, podržava prosvjed koji u ponedjeljak, 29. rujna, organizira Hrvatsko novinarsko društvo.
Pozivamo svoje članove i simpatizere, te sve građane i građanke koji se zbog nasilja i neučinkovitosti pravosuđa i licemjerja politike osjećaju nesigurni, da se prosvjedu pridruže.

Aktivno nenasilje jedno je od temeljnih načela koje zelene političke stranke slijede. Sloboda govora i tiska može biti ograničena samo zbog zaštite drugih temeljnih ljudskih sloboda. Nekažnjeno nasilje potkopava učinkovitost svih demokratskih institucija.

Neposredni povod prosvjeda je neučinovitost policije u slučaju napada na novinara Dušana Miljuša, kojega su zasad nepoznati napadači pokušali ubiti i pretukli palicama 2. lipnja. Razlog prosvjeda su i drugi slučajevi brutalnog nasilja (premlaćivanje Igora Rađenovića i Josipa Galinca, što su djela organiziranog kriminala, te ubojstvo mladog Luke Ritza - djelo huligana). Također su i drugi novinari bili žrtve napada i prijetnji.

Osobito podsjećamo na neoprostivo neznanje, bahatost i bezosjećajnost koje je ministar Berislav Rončević pokazao izjavom da ne zna tko je Dušan Miljuš - uz prešutno "baš me briga!" Nezamislivo je da ministar unutarnjih poslova ne zna za novinara, koji godinama piše o organiziranom kriminalu.

Prosvjed je zakazan pred Kamenitim vratima na vrhu Radićeve ulice, gdje prolazi zamišljena linija sto metara od zgrada Sabora i Vlade, unutar koje su prosvjedna okupljanja zabranjena. Zelena lista smatrala je i smatra da je ta zabrana neopravdano ograničavanje ljudskih prava. Aktivno smo sudjelovali u građanskoj inicijativi "Matija Gubec", te ćemo se i dalje, u skladu s našim programskim načelom aktivne demokracije, zalagati za ukidanje te odredbe.

Post je objavljen 28.09.2008. u 13:27 sati.