Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bezoar

Marketing

BEZOAR

Bezoar je svakako jedno od najvažnijih tvari kad se radi o otrovima i njihovim protuotrovima.
Bezoar je, po definiciji knjige Tisuću čarobnih trava i gljiva, kamen (odnosno otopljeni dijelova kamena pretvorenih u kamenac) koji je izvađen iz trbuha koze, a može Vas spasiti od većine otrova.
To bezoar čini izuzetno korisnom i nužnom potrepštinom za svakoga koji strahuje od trovanja. Kao što neki od Vas vjerojatno znaju, za svaki pojedini otrov postoji i njegov protuotrov, ali kako bi ga spravili, moramo znati točno o kojemu se otrovu radi, i koji su sastojci tog otrova, a većina otrovanih ljudi nakon što popiju otrov nemaju vremena spravljati komplicirane protuotrove zato što Vas većina dobro spravljenih otrova mogu usmrtiti već i nekoliko sekundi nakon ispijanja.
I stoga bezoar čini gotovo nemoguće; ako ga otrovana osoba proguta odmah nakon konzumacije otrova, njegove posljedice će se u većini slučajeva svesti na minimun, a uskoro i potpuno nestati (to pravilo zaobilaze neke rijetke otrove na koje bezoar nema utjecaja).

VRSTE BEZOARA
Bezoar se dijeli na dvije vrste:

a) Istočni bezoar ili Orientalis
To je vrsta bezoara koja se sastoji od kolestrina,žučnih bojila i stvrdnutih masnoća. Stavljen na plamen, istočni bezoar bi izgorio bez ostataka šireći miris sličan ambri; trljanjem od podlogu ostavljao bi žućkast trag, a osnovna mu je boja maslinasta.Što je kuglica bezoara bila tvrđa i veća, to mu je i cijena bila veća.

b) Zapadni bezoar ili Occidentalis
Zapadni bezoar se sastoji od soli kalcija i magnezija, te fosforne kiseline, što su potvrdile brojne kemijske analize.
Zapadni bezoar, vjeruje se zbog njegove soli, nije na plamenu potpuno izgarao.

POVIJEST BEZOARA

Riječ bezoar potječe od perzijske riječi padzahr, što u doslovnom prijevodu znači zaštita od otrova.
Treba još spomenuti da su se bezoaru još u davnoj prošlosti prepisivale razne moći te su o njemu napisane mnoge rasprave.
Prvi su ga koristili Arapi, a ime potječe iz Perzije, kako sam već objasnio.

Post je objavljen 28.09.2008. u 13:27 sati.