Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nihonkichigai

Marketing

Takeshi Kitano na HTV-u



Image Hosted by ImageShack.us


Noćas, poslije ponoći na HTV-u na 1. programu će biti prikazano (duboko se
nadamo) tri filma vjerojatno najveće japanske filmske zvijezde Takeshija Kitana
poznatog i kao Beat Takeshi.Kitano nije samo redatelj i glumac u svojim i
filmovima drugih redatelja.On je i TV zvijezda,piše za novine,pjesnik je i pisac
knjiga a bavi se i slikanjem.
Uobičajeno je pravilo da se kao Beat Takeshi potpisuje pod svoje glumačke,a
s Takeshi Kitano pod svoje redateljske uratke.


Image Hosted by ImageShack.us


Prvi film na rasporedu je "Nasilni policajac" iz 1989. godine koji je i redateljski debi
slavnog Kitana.Kitano u filmu glumi i glavnu ulogu,kao i u ostala dva filma.

"Nasilni policajac" ili "Sono otoko, kyobo ni tsuki"

Redatelj: Takeshi Kitano

Scenaristi: Takeshi Kitano, Hisashi Nozaw

Glumci:Beat Takeshi ,Maiko Kawakami,Makoto Ashikawa,Shiro Sano,
Sei Hiraizumi, Mikiko Otonashi,Hakuryu

Trajanje: 105'


Policijski detektiv Azuma (T. Kitano) agresivna je osoba koja je vječito u sukobu s ljudima iz svoje okoline i koji na sve reagira izrazito nasilnim postupcima, bilo da se radi o dječacima koji maltretiraju nemoćne osobe, bilo o ljudima iz tokijskoga podzemlja. Otkrivajući seriju ubojstava povezanih s narkomafijom, Azuma otkriva da njegov kolega i prijatelj Iwaki (S. Hiraizumi) nabavlja drogu koristeći svoj policijski položaj. Izgleda da on surađuje s najjačim yakuzom u gradu, a slučaj se zakomplicira kada nepoznata grupa otme Azumovu sestru, iza čega bi također mogao stajati Iwaki...

Najpoznatiji suvremeni japanski redatelj, Takeshi Kitano, prihvatio se režije filma "Nasilni policajac" nakon što je prvotni redatelj, Kinji Fukasaku, zbog bolesti napustio projekt. I Kitanu je upravo ovaj film (kojemu je on sam jako izmijenio scenarij i prvotno osmišljeni oblik) ucrtao izuzetan stvaralački put koji je kasnije rezultirao brojnim iznimnim ostvarenjima (Hane -Bi, Sonatine i Zatoichija). Radi se o filmu koji prikazuje sukobe između tokijskog podzemlja i sila zakona, viđene iz perspektive glavnoga junaka, policajca upitnog morala kojemu je agresivno ponašanje jedini oblik komunikacije. Film je postigao izuzetan komercijalni uspjeh u Japanu, a nisu ga zaobišle ni pohvale inozemne kritike.


Image Hosted by ImageShack.us


Drugi film u ciklusu filmova Takeshi Kitana na HTV-u je "Vrelište" iz 1990. godine.
Ovo je njegov drugi redateljski uradak.

"Vrelište" ili "3-4X jugatsu"

Redatelj: Takeshi Kitano

Scenarij: Takeshi Kitano

Glumci: Yurei Yanagi,Gadarukunaru Taka,Beat Takeshi,Yuriko Ishida

Trajanje: 97 min.


Dvojica juniora lokalne baseball momčadi sukobe se s arogantnim pripadnikom gangsterske organizacije, a njihov trener koji je i sam nekada bio yakuza odluči riješiti problem, ali u tome ne uspijeva i teško je ozlijeđen. Mladići odluče osvetiti ga, a za to im je potrebno oružje po koje odlaze na Okinawu. Tamo se upoznaju s yakuzom, nasilnim pijancem i seksualnim manijakom (tumači ga sam Kitano) koji se također želi osvetiti organizaciji koja ga je odbacila.

"Vrelište", drugi film Japanca Takeshija Kitana, jednog od najzanimljivijih suvremenih svjetskih filmaša, pokazuje već glavninu tematskih i stilskih odrednica njegovog opusa. Autor nije koncentriran samo na akcijsku priču nego za njega karakterističnim sporim ritmom prikazuje treninge baseball momčadi i svakodnevne situacije u kojima otkriva ponašanje svojih likova kroz koje karakterizira njihove karaktere, a tek povremeno prekida taj spori tijek eksplozijom nasilnih akcijskih scena.


Image Hosted by ImageShack.us


Treći film u filmskom "maratonu" je četvrti redateljski film Takeshi Kitana "Sonatine"
iz 1993. godine.

"Sonatine" ili "Sonachine"

Redatelj: Takeshi Kitano

Scenarij: Takeshi Kitano

Glumci: Beat Takeshi,Ren Osugi,Susumu Terajima,Tetsu Watanabe,Aya Kokumai,
Masanobu Katsumura

Trajanje: 94 min.


Sredovječni i vrlo iskusni yakuza Aniki Murakawa dobiva zadatak da s ljudima iz svog klana napusti Tokio i ode u ruralno primorsko područje kako bi pomirio dvije zavađene mafijaške frakcije. Aniki spasi privlačnu djevojku Miyuki od silovanja i zbliži se s njom, a s domaćim ljudima razvija prijateljski odnos, te svi zajedno dokolicu provode u zabavnim igrama. S vremenom postane svjestan da su ga vodeći yakuze iz Tokija prevarili, poslali ga u provinciju kako bi preuzeli njegovo područje i poslove u svoje ruke...

"Sonatine" je četvrti redateljsko-scenaristički filmski projekt velike japanske glumačke i autorske TV i filmske zvijezde Takeshija Kitana (Vatromet, Kikujiro, Brat, Lutke, Zatoiči), a i u ovome, kao i u većini ostalih, na egzistencijalistički se način bavi usamljenim, iskusnim i od života umornim sredovječnim muškarcem povezanim s kriminalnim miljeom, koji se nađe u graničnoj situaciji nakon koje više ništa neće biti isto. Smiren, tih i iznimno precizan redateljski iskaz karakteristika je i ovog Kitanova filma, u kojem, kao i u većini ostalih svojih ostvarenja, suvereno tumači glavnu ulogu. Skladatelj filmske glazbe Joe Hisaishi za glazbu u "Sonatini" i još dva filma snimljena iste godine, dobio je Nagradu Japanske filmske akademije.




Post je objavljen 27.09.2008. u 15:15 sati.