Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maotze

Marketing

Abbey Road protiv atomske bombe

Image Hosted by ImageShack.us


Na današnji dan, 26. rujna 1969. objavljen je jedanaesti službeni album The Beatlesa, pod nazivom Abbey Road. Ovo je posljednji album koji je poznata grupa snimila, iako je nakon njega objavljen ranije snimljeni Let it be. Abbey Road se smatra jednim od najboljih albuma Beatlesa, a magazin Rolling Stone proglasio ga je 14. najboljim albumom svih vremena (čisto da spomenem da je prvi Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band). Iako su se Beatlesi raspali samo par dana prije izlaska albuma, Abbey Road je postao veliki uspijeh.

Teorija zavjere

Prema urbamoj legendi Paul McCartney je poginuo u prometnoj nesreći 9. studenog 1966. u pet sati ujutro, napustivši studio u kojem su Beatlesi snimali album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band nakon žučne svađe. Čitav događaj je navodno zataškan a glasine su krenule 12. listopada 1969. kada je Russell Gibb, DJ na WKNR-FM radiju u Detroitu primio telefonski poziv izvjesnog Toma, koji je rekao da je McCartney poginuo i da su ga Beatlesi zamijenili dvojnikom (kasnije je procurilo njegovo ime - William Shears Campbell), te na svojim albumima ostavljali tragove koji su potvrđivali ovu priču. Jedan od najpoznatijih je svakako omot albuma Abbey Road. Kao što vidite John, Ringo, Paul i George hodaju jedan za drugim u vrsti, simbolizirajući sprovod. Vjeruje se da John (u bijelom) predstavlja Boga, Ringo (obučen u crno odijelo s bijelim ovratnikom) svećenika, a George (neformalno odjeven) pogrebnika. Paul je na slici jedini bos, što može biti indikativno uzevši u obzir engleski običaj da se mrtvace pokapa bez cipela. Ujedno je jedini zatvorenih očiju i u raskoraku sa ostalim Beatlesima. Iako je Paul McCartney ljevak, na fotografiji drži cigaretu u desnoj ruci što sugerira da je riječ o dvojniku. Policijski kombi u desnom kutu navodno je suptilna zahvala britanskoj policiji koja je zataškala čitav slučaj...

Postoji još čitav niz tragova i "dokaza" koji upućuju na "činjenicu" da je Paul McCartney poginuo u prometnoj nezgodi. Ukoliko vas zanima više malo googlajte i pronaći ćete svašta. Dobra stranica za početak istraživanja je Turn Me On, Dead Men.

Image Hosted by ImageShack.us


Kako god bilo i u koji god scenario vjerovali jedno je sigurno. The Beatles su jedna od najvećih (ako ne i najveća) glazbenih grupa svih vremena. Njihova glazba živi i dan danas neovisno o smjenama generacija i sa pravom se mogu svrstati u kulturnu baštinu kako Velike Britanije, tako i čitavog svijeta.

A gdje je tu atomska bomba?

Današnji dan, 26. rujna, ima simbolično značenje za povijest nuklearnog arsenala i njegovog testiranja. Naime na današnji dan 1957. SSSR vrši nuklearno testiranje u današnjem Kazahstanu; 1958. SAD testira atomsku bombu u Nevadi; 1969. opet Sovjeti, ovoga puta sa podzemnom eksplozijom; 1974. Amerikanci se opet koriste poligonom za nuklearna testiranja u Nevadi; 1976. odabranom društvu se pridružuju braća Kinezi svojim nuklearnim testom u Lop Noru; 1979. SAD nastavlja sa svojim testovima, pogađate i dalje u Nevadi (znate, ono pustinjsko područje koje možete vidjeti u filmovima); na kraju parade 1981. SSSR provodi još jedan podzemni test.

Ne znam zbog čega su nuklearne velesile birale baš 26. rujna za svoja testiranja, ali mi je ovaj podatak privukao pažnju. Možda će astrolozi ili numerolozi izvući neki zaključak. Ili je riječ o pukoj slučajnosti. Tko zna, možda jednog dana podrobno istražim ovaj fenomen. Do tada vam ostavljam mašti na volju.

Konačni rezultat, Abbey Road - atomska bomba 1:0.

Mao Tze


Post je objavljen 26.09.2008. u 10:19 sati.