Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antiglobalist

Marketing

Zašto će cijene stanove prije ili kasnije počet padati...

Kao i svega drugog, na slobodnom tržištu se cijena nekretnina formira po zakone ponude i potražnje. Današnjih 1500€ do 2000€ po kvadratu stana u blizini nekog većeg grada u Hrvatskoj je odraz trenutnog balansa na tržištu između onoga koliko je stanova na ponudi i onoga koliko su naši građani spremni i u mogućnosti platiti za svoj krov nad glavom.

2000€ za kvadrat stana je jako puno love. To je 14000kn za jedan pišljivi kvadrat stana. To su skoro 3 prosječne hrvatske plaće. To je ko da 3 mjeseca radiš samo za jedan jedini kvadrat stana. (bez da išta jedeš i piješ, da ne izlaziš, ne oblačiš se...). Koliko je ta cijena van pameti za usporedbu zamislite koliko biste kvadrata stana sami mogli nazidat, ožbukat i uredit u ta ista 3 mjeseca. Pa ako ste dobar majstor sigurno jedno 20ak kvadrata.
Zamislite da želite kupiti stan od 100kvadrata što je neki OK stan za obitelj. Za to biste morali izdvojit 200000€. Ludilo. Ako ulazite u kredit na 30godine, onda će vas taj stan koštat i duplo s kamatama. Čisto ludilo.

Toliko sa uvodom. Naime što sam htio reć. Prvo, kvadrat stana je preskup za prosječnog Hrvata – to vam je vjerujem jasno. Drugo, naša roditeljska i djedovska generacija je pred umiranjem, oni odlaze sa ovoga svijeta – i njihovi stanovi ostaju prazni... ti će se stanovi stavit na prodaju ili će netko od njihove djece riješit tim, sada praznim stanom, svoje stambeno pitanje. Naši roditelji u prosjeku nisu imali puno djece, dvoje ili možda troje, pa će tim stanovima koje ostavljaju za sobom taman moći pokriti potrebe svoje djece. Primjer, sasvim konkretno, nas je bilo troje braće i sestara u mojoj kući, i sada je već sasvim izvjesno da će ta kuća ostat meni...

Treće, generator potražnje stanova u velikim gradovima je urbanizacija države tj. seoba stanovništva sa sela u veće gradove – svatko tko dođe sa sela u primjerice Zagreb gleda kako bi riješio svoje stambeno pitanje. No i tome se nazire kraj, jer kad god prođem kroz neko selo, tu mladih skoro da više i nema, samo su preostali penzioneri i nemoćni starci. Znači uskoro se neće imati više tko seliti. A da nam stanovništvo opada to valjda ne moram više ponavljati – to također dugoročno ne ide u prilog stanogradnji. (opadanje stanovništva kratkoročno ide u prilog stanogradnji - jer potiče urbanizaciju, ali dugoročno ne)

Eto to su glavna tri razloga zašto će potražnja za stanovima padati. A bez obzira na potražnju, cijene će morati padati jer ljudi jednostavno nisu tako bogati kak si investitori zamišljaju. Tko je mogao dignut kredit taj je digao, ostali se švercanju kak znaju. U Vjesniku su izračunali da danas već zjapi 7000 novoizgrađenih stanova prazno.

Dali će cijene padati po meni uopće nije pitanje. Pitanje je samo KADA će se to dogodit. Vjerujem da će se to dogoditi već u roku od 2 godine. Pa ako se možete strpit s kupovinom, stanite sada na loptu i pričekajte to vrijeme – isplati se.


Post je objavljen 26.09.2008. u 09:46 sati.