Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karaka

Marketing

GIAMBATTISTA MARINO (1569.-1625.)



Pjesnik talijanskog baroka. Slavu i popularnost stekao je kao začetnik i najveći predstavnik pravca nazvanom po njemu-MARINIZAM. Napisao je nekoliko tisuća lirskih pjesama i veliki mitološki spjev Adonis.
«Cilj je pjesnikova da začudi…»
Marino želi iznenaditi čitatelja, zapanjiti ga pa u svoju poeziju unosi neobične motive, složene metafore, zvučne efekte koje postiže odabirom riječi i ponavljanjima (sunce je «krvnik što sjekirom zraka siječe sjenama vrat», a krijesnica je «baklja polja», «leteća munja» ili «živa krilata vizura».
Marinova poezija siromašna je osjećajima koji su potisnuti u drugi plan, a u prvom planu su maštovitost, virtuoznost izraza i bogatstvo stilskih figura.

MARINIZAM
(franc. manierisme-nategnutost, izvještačenost), stilska je oznaka cijelog baroka. U umjetničkom stvaranju uspostavlja se naglašeno neprirodan način izražavanja (izobličavanje, jako isticanje detalja, narušavanje sklada). Pjesnik iznosi svoje misli o ljudskom životu od rođenja do smrti. Povezuje svoju spoznaju s osjećajima koji prate čovjeka u različitim životnim dobima.


Post je objavljen 24.09.2008. u 21:26 sati.