Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

U Vinkovcima svečano dočekan 11. hrvatski kontigent vojnika iz misije ISAF

U vojarni "Bosut" u Vinkovcima priređen je jučer svečani doček 202 pripadnika 11. hrvatskog vojnog kontingenta, koji su se u Hrvatsku nakon šest mjeseci vratili iz mirovne misije ISAF-a u Afganistanu.

Čestitajući im na uspješnom povratku iz Afganistana, potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič rekla je kako su djelovanjem u ISAF misiji u Afganistanu pokazali da su pripremni ravnopravno se nositi s vojnicima iz NATO saveza i zemalja koje imaju puno veće vojne proračune od Hrvatske.

Posebice je pohvalila, kako je kazala, "ljudsku dimenziju" koju su hrvatski vojnici pokazali u odnosu na civilno afganistansko stanovništvo, po čemu su, navela je, bili drugačiji od pripadnika drugih oružanih snaga.

Pojasnila je kako su pripadnici 11. hrvatskog vojnog kontingenta u slobodno vrijeme kopali bunare, obnovili dječji vrtić te dijelili humanitarnu pomoć, a djeci slatkiše.

Izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general pukovnik Slavko Barić poručio je kako su hrvatske oružane snage spremna za nove vojne izazove kao i da budu dio globalnog sustava sigurnosti.

"Vi ste još jedna potvrda da smo u potpunosti spremni prihvatiti standarde zemalja koje su već u NATO-u te da možemo odgovoriti izazovima i drugih misija", istaknuo je Barić.

Pripadnicima 11. hrvatskog vojnog kontingenta obratio se i državni tajnik u Ministarstvu obrane Gordan Čačić koji je ocijenio kako je Hrvatska, sudjelovanjem u međunarodnim mirovnim vojnim misijama, pokazala spremnost za punopravno članstvo u NATO savezu.

Zapovjednik 11. hrvatskog vojnog kontingenta u misiji ISAF-a u Afganistanu, brigadir Stanislav Linić, pohvalivši pripadnike misije, rekao je kako su bespogovorno i odgovorno izvršavali najzahtjevnije zadaće unatoč visokom riziku, teškim vremenskim prilikama i nepoznatom području na kojemu su boravili.

"Bili ste dostojni vojske pod čijom ste se zastavom nalazili u Afganistanu", poručio je Linić rekavši kako su, kroz različite dobrovoljne humanitarne akcije, pripadnici 11. hrvatskog vojnog kontingenta pripomogli i razvoju afganistanskog društva i države.

Nakon prigodnih govora na svečanosti, na kojoj su bili i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske za operacije, komodor Zdenko Simičić i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general pukovnik Mladen Kruljac, najzaslužnijim pripadnicima 11. hrvatskog vojnog kontingenta mirovne misije ISAF-a u Afganistanu uručene su nagrade i priznanja.

Post je objavljen 24.09.2008. u 11:25 sati.