Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

U Senatu SAD-a spreman prijedlog ratifikacije članstva Hrvatske u NATO-u

Odbor za vanjsku politiku američkog Senata jučer je jednoglasno prihvatio prijedlog ratifkacije pristupnog protokola za članstvo Hrvatske u NATO-u, koji bi uskoro trebao dobiti i zeleno svjetlo u Senatu, čime bi Sjedinjene Države bile među prvima od 26 članica NATO-a koje su ratificirale taj protokol. Vijest s Capitol Hilla prvi je pozdravio hrvatski predsjednik Vlade dr.sc. Ivo Sanader, koji je o procesu ratifikacije hrvatskog članstva u NATO-u, na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, razgovarao s glavnim tajnikom Saveza Jaap de Hoop Schefferom.

- To je sjajna vijest za Hrvatsku. To da je Vanjskopolitički odbor Senata jednoglasno donio odluku da podrži ratifikaciju o hrvatskom članstvo u NATO-u, ne može biti bolja vijest - rekao je Sanader, dodajući da mu je to dan ranije najavio predsjednik George W. Bush na svečanom primanju u hotelu Waldorf Astoria.

Premijer Sanader je u ime hrvatske Vlade pozdravio tu odluku te izrazio nadu i očekivanje da će se prijedlog uskoro naći i na plenarnoj sjednici Senata, "tako da se i formalno završi proces ratifikacije u SAD-u", čime bi Amerika bila treća među članicama NATO-a koje su u domaćom zakonodavstvu potvrdile proširenje Saveza na Hrvatsku i Albaniju. Hrvatski premijer se u sjedištu UN-a u utorak susreo i s glavnim tajnikom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom, koji također sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine.

- Glavni tajnik mi je rekao da Tajništvo i on osobno rade na tome da što više zemalja što brže ratificira protokol, kako bi Hrvatska mogla biti punopravna članica na velikoj proslavi 60. obljetnice NATO-a na njemačko-francuskoj granici - rekao je Sanader.

Domaćini idućeg summita NATO-a, na kojem Hrvatska i Albanija trebaju stupiti u članstvo, u travnju 2009. bit će zajedno francuski Strasbourg i njemački Kehl, koje dijeli samo most preko Rajne.

Post je objavljen 24.09.2008. u 11:27 sati.