Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gearvana

Marketing

Nord Electro 2 - inteligentno rješenje iz Švedske

Za Nord Electro sam prvi put čuo kad sam gledao koncert grupe 13&God u Beču. Jedan od Amerikanaca je imao rack verziju i sve što sam tad skužio je da mi se sviđa jer je crvene boje.

Sljedeći put sam se s tim klavijaturama susreo dok smo Lolli i ja browsali Njujorškim music shopovima u potrazi za dobrom prilikom i tad smo se oboje zaljubili u te klavijature. Izuzetno su kratke (61 tipka) i malene i lagane i imaju jednostavno zvuk kakva nam se oboma sviđa - vjeran i sirov.
Nord electro su takozvane "bread and butter" klavijature, što u prijevodu znači da pružaju osnovne zvukove. Ti su zvukovi simulacija Hammonda, Rhodesa, Wurlitzera, Clavineta, akustičnog klavira i Yamaha CP80 akustičnog klavira s pickupom.



Mi smo u stvari već posjedovali klavijature Roland XP30 (i to prodajem, pa ko hoće) koje su nam u bendu također služile uglavnom samo za klavir i rhodes tako da mi je cilj bio zamijeniti "isproducirani" i prenježan Rolandov zvuk za malu crvenu beštijicu. Problem je bio u tome što su demo MP3ce Nord Electra bile uvijek bez klavira jer je Electro simulator elektromehaničkih klavijatura pa im se onda klavir ne uklapa u sliku, a električni klavir je na demo snimkama uvijek išao kroz onboard phaser, panner ili tremolo, a mene je zanimao sirovi zvuk. Htio sam još malo isprobati klavijature kod nas, ali ih nije imao niti dućan u Krškom niti u Zagrebu tako da nikako nismo mogli napraviti dovoljno dobar test.

Na kraju smo klavijature isprobali na NAMMu u Californiji i "mister Nord" nam ih je poslije sajma (na sajmu je strogo zabranjeno prodavati exponate) ustupio za višestruko manju cijenu nego u Europi (pa i USA), a nekmoli u Hrvatskoj.
Sve snimke su snimljene direktno u zvučnu karticu Fireface400 i u Logic Studio Pro u Macbook Pro.



Bijući američke klavijature, bilo je potrebno promijeniti osigurač i prebaciti jedan prekidač te kupiti novi kabel (nema adaptera, hvala bogu!). Sve je prošlo bez problema, a prilikom rastavljanja klavijatura sam se upozano sa čvrstim Švedskim metalom klavijatura koje ostavljaju dojam da će potrajati vječno.
Tipke na klavijaturi su tipa kao što su na orguljama i nimalo nisu nalik na klavir ili rhodes. No nakon dva tri dana čovjek se prilično navikne na to što ima i dinamika tih klavijatura mi sasvim odgovara iako nitko nikad neće dostići finoću tipaka na Rolandu XP30.



Korisničko sučelje je napravljeno za glupe ljude. Što znači da je vrhunsko - za ove klavijature stvarno ne treba manual osim za neke bizarnije komande kao što su štelanje velocity krivulje ili kalibracija volumen pedale.
Na klavijaturama su složene tri logičke cjeline: kontrola orgulja (drawbari + percussion i vibrato/chorus), odabir klavira (misli se na sve ostale instrumente) te effect section. Effect section se sastoji od poluparametarskog mid eq-a pod imenom presence (koji služi i za odabir pickupa kod clavineta) preko jednog bloka koji sadrži tremolo, panner, ring modulator, wah i auto wah, drugog bloka sa phaserima, flangerima i chorusima pa u overdrive pa u leslie simulator, i na kraju output level i two band eq s high i low kontrolom.



Svi zvukovi klavira se mogu zamijeniti zamjenskim zvukovima koji se nude na Clavijinom sajtu, tako da sam ja zamijenio jedan bezvezni rhodes s malo boljim i akustični klavir koji je tvornički zvučao prilično šugavo sam zamijenio sa close miced Yamaha grandom.
Što se tiče tog granda, moram reći da sam prilično zadovoljan jer je meni najdraži zvuk klavira onakav kakav je na drugoj pjesmi albuma "Come on feel the Illinoise" Sufjana Stevensa, a ovaj mu se prilično približava. Naravno zvuk je prilično sirov, ali baš takav i volim. Od svih stvari, baš se za klavir najviše osjeti nedostatak on board reverba, ali kvragu i sve, reverb uvijek može biti i neka behringer pedala za par sto kuna.

DEMO - NordElectro - Klavir

Sljedeći zvuk je zvuk rhodesa. Zvuk je dinamičan, grize kad jače udarim po klavijaturi i zvuči bogato kad se pušta sam na suho. Ne znam koliko je to vjerna simulacija, ali u stvari nije ni važno jer je nevjerojatno muzikalna.

DEMO - NordElectro - Rhodes

Zatim Wurlitzer. Do nedavno ga nisam koristio, ali sam onda otkrio fenomenalan zvuk koji mi koristi za vlastiti bend, a što se tiče oponašanja Supertrampa i Ray Charlesa mislim da je prilično ok.

DEMO - NordElectro - Wurlitzer

Nakon njega je elektrificirani grand. Takove klavire sviraju skandinavci poput ABBA i Sigur Ros, a nekad je bio popularan za blues svirke, a bome je jednog imao i Rajko Dujmić. Klavir mi se baš i ne sviđa, ali definitivno ima karakter.

DEMO - NordElectro - CP80

Osim tog zvuka tu je i Clavinet. Meni je taj instrument misterij i nemam pojma kak da ga sviram, a zvuči kao funky čembalo. Na demou se čuje podešavanje pickupa i setiranje auto waha prije nego počne prava svirka. Podsjeća me na Stevea Wondera, a nije ni čudo jer je Stevie veliki mag tog instrumenta.

DEMO - NordElectro - Clavinet

I na kraju su tu orgulje. Sam Electro je možda i najpoznatiji po svojoj simulaciji Hammond orgulja. Na panelu za orgulje postoji osam digitalnih drawbara koje mnogi orguljaši mrze, a menisve to ne znači baš puno jer rijetko koristim orgulje. Drugo, iako je electro super pri simuliranju Hammonda, ja ustvari najviše volim zvukove Farfise i Voxa, a toga nema. No ako se svira bez leslieja, ali sa uključenim vibratom i overdriveom, može se izvući zvuk sličnog karaktera. Na samoj snimci imam malo bezvezne improvizacije na orguljama uz mijenjanje efekata, leslieja i malo mrdanja po drawbarovima da se dočara što sve mogu te orgulje, ali zvuk orgulja je demonstriran petsto puta na youtubeu, tako da i nije neka fora da ja sad tu demonstriram orgulje.

DEMO - NordElectro - Hammond

Na kraju svega mogu reći da mi je to komad opreme koji mi je prilično prirastao srcu, a u skladanju novih pjesama sudjeluje jednako koliko i gitara. Valjda ni nije važno koliko ima mogućnosti ni koliko vjerno zvuči, ali je stvarno važno reći da je to instrument koji vam omogućava lako izražavanje. A ja čak i nisam klavijaturist :)


Post je objavljen 24.09.2008. u 09:51 sati.