Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TKO MI USKRAĆUJE INFORMACIJU !

Tko meni, autorici ovog bloga, u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja već sedam mjeseci uskraćuje svaku informaciju?

Na stranicama ovog mog bloga iznosim vlastiti problem čiju suštinu svodim na pitanje: Tko meni kao novinarki Hrvatskog novinarskog društva ima pravo uskraćivati informaciju u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka, iz poljoprivrede, područja koje nekoliko godina pratim?

U zadnjih sedam dana (15.-22 .9) problem sam iznijela odgovornim ljudima u Hrvatskom novinarskom društvu, Sindikatu novinara Hrvatske, nevladinim udrugama GONG i Transparensy Internacional Hrvatska te gospođi Sunčani Glavak zamjenici predstojnika Ureda za odnose s javnošću Vlade RH.

Radi se o slijedećem :
Novinarka sam, članica Hrvatskog novinarskog društva (br. 3048) i novinarski, u statusu slobodne novinarke nekoliko godina pratim poljoprivredu. Novinarski pišem 17 punih godina. Kada sam na samom početku ove kalendarske godine otvorila na internetu blog o poljoprivredi koji je na adresi http://agropolitika.blog.hr na kome nisam izostavljala kritički pisati o radu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, iz Ureda za odnose s javnošću spomenutog ministarstva počeli su mi uskraćivati informacije, ne pozivati me na konferencije za novinare, niti mi odgovarati na upite, a zbog tog načina rada i odnosa prema meni uskraćen mi je i intervju s doministrom poljoprivrede Republike Brazil Silasom Brasileiriom koj je u svibnju nekoliko dana boravio u Hrvatskoj.

Smatram potrebnim reći da za vrijeme boravka doministra Brasileira osobe koje rade i vode Ured za odnosa s javnošću Ministarstva poljoprivrede nisu našle za potrebno organizirati konferenciju za novinare, tako da je posjet doministra poljoprivrede Republike Brazil hrvatskoj javnosti ostao potpuno nepoznat.

Što mislim o Uredu za odnose s javnošću i djelatnicima i samoj odluci da se meni uskraćuju informacije pisala sam na spomenutoj adresi na ovom blogu u travnju i svibnju. I kada sam kritizirala rad ministarstva, koje, s obzirom na svoje široke kompetencije – jer poljoprivredom se u ovoj zemlji bavi oko 500.000 ljudi, vrlo slabo korespondira s javnošću, pisala sam održavajući intelektualni nivo.

Smatram potrebnim u ovakvoj situaciji reći da ni s kim iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka nisam u privatnim odnosima, niti s kim održavam prijateljske veze. Naime, kao profesionalna novinarka smatram da do informacije mogu uvijek doći na službeni način i da mi je na službeni način nitko nema pravo uskratiti. Zato ni s kim, smatram, ne moram gubiti sate i dane gledajući se u oči, ispijati kave i čakulati.
Proteklih sam godina za časopis Agroglas novinarski razgovarala s više osoba koji su bile na položaju pomoćnika ministra, no moj odnos prema tim osobama, kao i njihov prema meni, bio je profesionalan, a moji su tekstovi objavljeni, o čemu sam ih obavijestila.

Taj čin NEKOG iz Ministarstva poljoprivrede, koj je moje ime skinuo s novinarske mail liste čijom se odlukom i voljom meni kao novinarki uskraćuju informacije, doživljavam kao maltretiranje i šikaniranje.Taj koj je skunuo moje ime s novinarske liste dirnuo je u integritet moje profesije i moje egzistencije. Spomenuti ću usput da sam i dopredsjednica Zbora agrarnih novinara pri Hrvatskom novinarskom društvu. Bila sam strpljiva više mjeseci i nadala sam se da će TO šikaniranje mene kao profesionalne novinarke prestati, međutim to se razdoblje nastavilo. No, moje je strpljenje potrošeno.

NETKO me svojim načinom prtiska želi prisiliti da prestanem novinarski pratiti poljoprivredu - to je moj subjektivni osjećaj.

No NEKOME ipak neću dozvoliti da iza svoje kulise gospodari samnom.

Ministarstvo poljoprivrede je mjesto gdje se donosi poljoprivredna politika i zaista je potrebno meni kako novinarki koja prati poljoprivredu, iz izvora, iz prve ruke čuti o čemu se radi. A odluke ministratva projiciraju se na terenu – na poljoprivrednim gospodarstvima. Resorno ministarstvo i poljoprivreda na terenu su u uzročno posljedičnoj vezi, što je za objektivnost pisanja itekako važno.

Ne donese li moje obraćanje spomenutim institucijama rezultata pozitivnog za mene, obratiti ću se na još dvije adrese, a onda izaći s vlastitim pretpostavkama TKO može biti TAJ čijom se odlukom meni uskraćuje informacija.

Autorica bloga
Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 23.09.2008. u 20:48 sati.