Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kozmologija60

Marketing

prostor-vrijeme, nastavak

Nema nekog odaziva..., pa si moram sam podizati reiting...
....da nastavim, ovaj put s vremenom. Vrijeme u rangu materije je promjena stvari. Promjena, ne u bilo kom smjeru, već u smjeru entropije, odnosno povečanju nereda, što je drugi zakon termodinamike. Jer, samo je jedan smjer, strela vremena, od toplijeg ka hladijem...itd.
No, to ukazuje na prelaz kvaliteta u kvantitet, jer ako stavimo nazivnik kvaliteta za vrijeme (pored ostalog) a kvantitet za prostor (pored ostalih nazivnika) onda se zaista povečava prostor i smanjuje vrijeme. To iz uzroka ili samog osnova vremena – kretanje.
Pa kakvo kretanje poznajemo: samo dva oblika! Relativno kretanje što je rotacija i/ili spin i apsolutno ili linearno.
Kod relativnog kretanja elementi ranga rotiraju unutar ranga stvari i iz tog iskustva tzv. potencijalna sila (zavisno o rangu, koja?) U mjerama materije to je gravitacija što je izraz mase za element (kad je u središnjem prostoru nadranga) a el.magnetska sila, što sila unutarnjeg – vanjskog, prostora atomskog sustava. Slaba sila je sila nuklearnog ili unutarnjeg prostora jezgre atoma (izuzev vodika koji tu silu vjerovatno niti nema). Silu koju zovemo jakom jest ono što zovemo držanje kvarkova u protonu-neutronu. To već nije rang materije, pa o tom ne možemo ništa suvislo znati – neprevodivo je na jezik logike izuzev komparacije. Matematika pak, nažalost, ne vodi komparaciji nego to „doživljava“ kao mjeru materije i iz tog uspoređuje neusporedivo.
Kod apsolutnog kretanja, rang stvari napuštaju njegovi elementi. Sunce zrači sunčev vjetar što su atomi, a njegovi elementi atomi, elektromagnetsko zračenje (ukratko). Za zračenje, znači treba „utrošiti“ energiju, a što jest isključivo „materijalna“ mjera koja izražava to zračenje. Naime, trošiti energiju, znači (za život – ljude) da se to zračenje usmjerava u savladavanje sile. Mjenja se raspored elemenata u relativnom kretanju. Apsolutno trošenje jest gubitak elemenata ranga stvari, ili trošenje vremena, jer s trošenjem elemenata, rangu stvari ostaje sve kraći život.
Ukratko, to bi bilo objašnjenje jednog od prelaza kvaliteta u kvantitet, vremena u prostor (ima ih nekoliko) unutar općeg zakona obrnute proporcionalnosti prostora i vremena.



Post je objavljen 23.09.2008. u 17:59 sati.