Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

Nestle u Kini

Europska kompanija Nestle pokazala je pravo kapitalističko lice svojim ponašanjem u Hong Kongu kada je u njihovom mlijeku pronađen nedopušten melamin, krivac za smrt mnogobrojne kineske novorođenčadi. Stvarno je smiješno objašnjenje kompanije da je u njihovom mlijeku količina melamina zanemariva i kako bi djeca trebala popiti nekoliko litara dnevno da bi umrla!?! Da nije tragično bilo bi smiješno. Dakle, trujemo vas ali polako…
Sada su isplivali i slični slučajevi Nestleovih proizvoda prodavanih u Africi, pa se pitamo zašto se Nestle ponaša tako rasistički, zašto otrove prodaje malim kinezima i afrikancima, a čisto mlijeko u Europi. Moj prijatelj je prokomentirao kako je ovo gore od rasizma jer direktno ugrožava život, ubija i to one najnemoćnije – bebe i malu djecu. Svi su proizvodi oslikani veselim bojama i šarenim likovima, pa je stvar time gnjusnija.
Jedino što ih u Europi sprječava da rade isto je vjerojatna jača kontrola i veći broj različitih laboratorija koji bi mogli otkriti prevaru, da toga nema, vjerojatno bi i sami konzumirali otrov u zamjenu za mlijeko.
Kina je zemlja koja definitivno ima problema sa higijenskim i zdravstvenim standardima u proizvodnji, mnogobrojni su slučajevi otkrivanja otrovnih tvari u njihovim proizvodima, no zašto se to događa bogatim zapadnjačkim kompanijama koje imaju sve uvjete za kvalitetnu proizvodnju koja neće nikoga ugroziti? Osim toga odvratno mi je da proizvodi istog proizvođača imaju različitu kvalitetu za različita tržišta. Nije ni Hrvatska pošteđena takvih omalovažavanja, pa smo svojedobno imali Ariel deterdžent posebno pripremljen za naše tržište koji je kvalitetom daleko zaostajao za onim njemačkim (udruga Potrošač dobila je sudski spor zbog toga slučaja i dokazala lošiju kvalitetu „hrvatskog Ariela“). Ali to je ipak gotovo bezopasno jer se nije radilo o hrani. Pitam se hoće li potrošači kazniti Nestle zbog ovoga slučaja.


Post je objavljen 23.09.2008. u 17:32 sati.