Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: Marko Grčić: 'Riječi, riječi, riječi' (HDP i Naklada Jesenski i Turk, 2008.)



Marko Grčić: 'Riječi, riječi, riječi'
izabrane kolumne
izd. HDP i Naklada Jesenski i Turk
urednica: Jadranka Pintarić
broj stranica: 560
cijena: 150,00 kn

Riječ izdavača




Knjiga novinskih ogleda pod naslovom 'Riječi, riječi, riječi' izbor je iz višegodišnjih kolumna Marka Grčića koje su u magazinu Globus izlazile od 2002. do danas.
Obuhvaća širok tematski raspon, od lingvistike, književnosti, društvenog života, preko religije i povijesti, pa do aktualnih političkih kontroverzija.
Premda je, što je i normalno, neke kolumne u međuvremenu djelomično potamnio protok vremena, većina ih je, i za današnjega čitatelja, zadržala intelektualnu svježinu, čak i onda kad su zaboravljeni poticaji i okolnosti koje su ih nadahnule.
Knjiga sadržava 70-ak tekstova (najuži izbor) i broji 560 stranica. Uključeni su i tekstovi, na granici između politike i književnosti, objavljeni u časopisima, osobito u 'Književnoj republici', u rubrici Čitaće probe.
U novoj biblioteci Hrvatskoj društva pisaca vrijedno je izdanje jer ove godine Marko Grčić obilježava sedam desetljeća života i plodnog sudjelovanja u hrvatskoj kulturi pa je ovaj svezak i izraz poštovanja spram autora koji je postao svojevrsnom institucijom.
Marko Grčić godinama je u Globusu objavljivao brojne publicističke teme i društeno – kritičke komentare. Ovaj ukoričeni izbor iz tih tekstova s jedne je strane svojevrsna kronologija proteklog desetljeća jer bilježi teme i dileme koje su uzbunjivale širu kulturnu javnost, a s druge strane pak svjedoči da se Grčić gotovo opsesivno bavi hrvatskim identitetom, ponajviše na području povijesti, jezika i pravopisa, kulture i religije. U svim tekstovima se zrcali njegova bogata erudicija stečena ne samo redaktorskim poslom u novinskim redakcijama, nego i golemim prevodilačkim opusom istrastvenim čitanjem. Osim što je pomnjiv i pronicav tumač hrvatske poetske baštine, u dva dulja ogleda „Sinjska alka: pamćenje i zaborav prošlosti“ „Je li dalmatinski Morlak predak balkanskoga barbarogenija?“ očituje se nakana da temama koje godinama temeljito proučava da i vlastiti izvorni doprinos u ukupnom historiografskom tumačenju.
Jadranka Pintarić, urednica







Post je objavljen 23.09.2008. u 13:09 sati.