Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Prosvjed pred Ministarstvom pravosuđa

Poštovani,

Obavještavamo Vas da će se novi prosvjed Saveza udruga stanara Hrvatske (SUSH) održati 23. rujna 2008. u 12 h. ispred Ministarstva pravosuđa, Dežmanova ulica 6 (prolaz Tuškanac). To ministarstvo smatramo nadle-žnim za izradu zakonskog prijedloga radi otkupa naših stanova, isto kao što je to pitanje riješeno za sve ostale nositelje stanarskog prava.

Podržavaju nas i druge nevladine udruge, pa će u prosvjedu sudjelovati i čla-novi udruge Altruist iz Splita.

Ukidanje s.p. znači, da se ne mogu steći nova stanarska prava., ali ne mogu se ukinuti naša stečena imovinsko-vlasnička prava trajnog posjeda stana itd.!

"Stanarsko pravo je, naravno, vlasničko pravo (......) Republika Hrvatska treba svima nekadašnjim nosiocima stanarskog prava, uključivo one (......) u stanovima u privatnom vlasništvu, omogućiti da otkupe pravo vlasništva na tim stanovima pod uvjetima Zakona o otkupu stanova na kojima postoji stanarsko pravo" - (Prof. dr. Ivan Padjen)

Nacionalizirani stanovi nisu vraćeni izvornim vlasnicima, koji imaju pravo samo na naknadu od strane države. Stanarsko pravo nije najam. Mi nismo osobe bez vlastitog stana koje bi trebalo "stambeno zbrinuti" ili "zaštititi". Mi tražimo - u skladu sa Aneksom G Ugovora o pitanjima sukcesije (itd.) - da nam se vrati naša imovina, oduzeta 1996. godine. Mi moramo biti ravnopravni sa onima, koji su već otkupili ne samo nacionalizirane stanove nego i dio privatnih stanova (po čl. 48. Zakona o najmu stanova, uz odobrenje Ustavnog suda, radi socijalne pravde).

Tražimo hitan prijem kod ministrice pravosuđa i kod predsjednika Vlade i Sabora.

S poštovanjem,

Predsjednica Saveza udruga stanara Hrvatske

Prof. Volga Vukelja-Dawe
Jurjevska 12, 10000 Zagreb
Tel.: 1 4668 217 ; 098 52 00 22


Post je objavljen 22.09.2008. u 23:18 sati.