Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Politički savjetnik NATO-a u BiH pesimist glede pozinice za članstvo u NATO-u za BiH

Politički savjetnik NATO-ova Stožera u BiH Bruce McLain izrazio je pesimizam glede skorašnjeg poziva Bosni i Hercegovini da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu jer institucije u BiH trenutačno ne poduzimaju dovoljno potrebne mjere koje bi potaknule takav poziv.

"Nisam optimist da će na prvom sljedećem summitu NATO-a Bosna i Hercegovina biti pozvana da se pridruži NATO-u", rekao je McLain u petak u Mostaru na sastanku Koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH za suradnju s NATO-om koji je utemeljen prije godinu dana radi ubrzavanja aktivnosti na uključivanju BiH u Sjevernoatlantski savez.

McLain je naglasio kako za pridruživanje BiH NATO-u nije dovoljna samo reforma obrane, odnosno oružanih snaga, koja je obavljena, nego je nužno poduzeti brojne druge aktivnosti na osposobljavanju BiH za članstvo u NATO-u. Pritom je McLain pozvao vodeće državne ustanove - Vijeće ministara BiH (Vladu), Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH da što žurnije uspostave zajedničko tijelo radi razvijanja zajedničkog plana ulaska te zemlje u NATO savez.

Po McLainovim riječima, u BiH je nužno razviti snažniju komunikaciju za unaprjeđenje ulaska u NATO i bolje komunicirati s dužnosnicima NATO-a.

Predsjedatelj Koordinanacijskog tima Igor Crndak izjavio je novinarima u stanci zasjedanja u Mostaru kako više od 50 posto građana podržava pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu istaknuvši kako je ta potpora veća u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj.

Post je objavljen 21.09.2008. u 14:27 sati.