Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/satriani4ever

Marketing

Joe Satriani - the legend of instrumental rock

Image Hosted by ImageShack.us


Sa 14 godina počeo je svirati gitaru a kasnije je postao učitelj gitare. Debitirao je godine 1986.g. sa albumom Not of This Earth i otvorio svjetski put u dominaciji instrumentalne rock i pop glazbe.

Inspiriran glazbom Jimi Hendrixa i Jeff Becka , povezuje njihove stilove i usavršava blues i rock ton na gitari. Tvrtka Ibanez godine 1990. izdaje gitaru sa njegovim potpisom ,Joe Satriani series a također tvrtka Peavey JSX izdaje i pojačalo sa njegovim potpisom.

Godine 1988. Mick Jagger ga angažira kao glavnog gitaristu na svojoj prvoj solo turneji. Satriani svojom fantastičnom vještinom privlači pažnju i grupe Deep Purple ,pa 1994.g. tako postaje njihov prvi gitarista na turneji po Europi i Japanu. 1996.g. sudjeluje u projektu G3 gdje s njim zajedno sviraju Steve Vai, John Petrucci, Eric Johnson, Yngwie Malmsteen ,Robert Fripp i drugi.

Satriani je jedan od tehnički najboljih i virtuoznih gitarista osamdesetih i devedesetih godina. Rođen u New Yorku ali odgojen na Long Islandu, Joe Satriani sa 14 godina dobiva inspiraciju za sviranjem gitare nakon što sluša velikog i legendarnog Jimi Hendrixa. Prvi put uzima gitaru u ruke 1970.g. i to je početak njegove velike karijere.

Joe Satriani godine 1974. studira s dvojicom velikh majstora modernog jazza ,gitaristom Billyem Bauerom i pijanistom i skladateljem Lennijem Tristanom. Tehnički zahtjevan Lenni Tristan uveliko utječe na Satrijanijevo sviranje.

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, Satriani je bio učitelj gitare, a među njegovim najpoznatijim učenicima bili su Kirk Hammett (Metallica), David Bryson (Counting Crows), Kevin Cadogan (Third Eye Blind), Larry LaLonde (Primus), Alex Skolnick (Testament), Phil Kettner (Laaz Rockit), Charlie Hunter i Steve Vai. Međutim, istovremeno dok je druge podučavao sviranju i sam je svirao u nekoliko rock sastava



1984. Satriani za svoju vlastitu diskografsku kuću koju je nazvao po supruzi "Rubina", izdaje svoj nastupni EP, koji je nosio njegovo ime, a na kojem se nalazilo pet pjesama. U godini 1986. izlazi mu prvi kompletni album pod nazivom Not of This Earth. Album je dijelom bio objavljen zahvaljujući i zalagannju Stevea Vaia, koji je kao nova gitaristička zvijezda, uveliko hvalio svoga bivšeg učitelja. Zanimljivo je da je Satriani čitavi projekt financirao svojom kreditnom karticom.

1987.g. izdaje svoj drugi album koji se zove Surfing with the Alien. Album je zabilježio veliki uspjeh, postao je platinast s prodajom od preko milijun primjeraka a Satrijanija dovodi na naslovnice velikih časopisa poput Guitar Player ,Musician ,Guitar World i druge. Mnogo se govorilo kako je "Surfing With The Alien" ključan trenutak u kojem se vidi Satrianiev fantastičan raspon talenta za komponiranje, sviranje i produkciju. Album je imao skladbe različitih ugođaja i sola iznimne dinamike u rasponu od rokerskih žestokih brojeva do jazz improvizacija. Mick Jagger ga godine 1988. angažira za prvog gitaristu na svojoj prvoj solo turneji po Australiji i Novom Zelandu.

Iste godine izdaje live mini-disc Dreaming No. 11 sa četiri pjesme. Skladba "The Crush of Love" jedini je studijski snimak na albumu, ostale tri pjesme, snimljene su za vrijeme turneje "Surfing with the Alien". Album postiže zlatnu nakladu i donosi Satrianiu drugu nominaciju za nagradu Grammy.

Godine 1989. izdaje album Flying in a Blue Dream. Na njemu se nalazi 18 pjesama i postigao je veliki uspjeh. Po prvi puta se može ćuti i Satrianijev vokal koji se nalazi na 6 skladbi. Album postiže veliki komercijalni uspjeh i donosi mu treću nominaciju za nagradu "Grammy".

Godine 1992. slijedi album The Extremist. Satriani je u dvije godine pauze intenzivno snimao i skladao. Album po izlasku postiže veliki komercijalni uspjeh i privlači veliku pažnju kritičara. Postiže zlatnu nakladu, donosi 24 mjesto na Billboardovoj top listi i nominaciju za nagradu "Grammy". Na radio stanicama se počinju vrtjeti pjesme poput ,Summer Song ,Cryin, Friends i postaju regionalni hitovi. Skladbu "Summer Song", Sony koristi u reklami za Walkman, a "Speed Of Light" pojavljuje se u filmu "Super Mario Bros". 1993.g. postaje član grupe Deep Purple i godine 1994. svira s njima na turneji po Japanu.
Joe Satriani uživo na G3 turneji u Milanu 2004.g.
Joe Satriani uživo na G3 turneji u Milanu 2004.g.

1996.g. formira se projekt G3 ,gdje se na koncertima svira instrumentalna i vokalna rock glazba. Te godine na turneji sudjeluju, Satriani, Vai i Eric Johnson, a zabilježena je na G3: Live in Concert albumu i video zapisu. Joe Satriani i Steve Vai na turnejama koje slijede mijenjaju trećeg gitaristu pa tako s njima na veliko oduševljenje publike sviraju još i Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Kenny Wayne Shepherd, Robert Fripp, Patrick Rondat i drugi.

Godine 1998. u prodaju je izašao album Crystal Planet i na njemu Satriani po prvi puta svira na 7-žičanoj gitari tvrtke Ibanez "Universe" u skladbi "Ceremony".

2000.g. izdaje eksperimentalni album Engines of Creation gdje većinu pjesama programira na sintesajzeru. Jedina skladba koja nije programirana na računalu zove se, "Until We Say Goodbye" i 2001.g. nominirana je za nagradu Grammy u kategoriji najbolja instrumentalna rock izvedba.

Live in San Francisco naziv je albuma u živo koji izlazi 2001. u solo izvedbi Joe Satrianija. Album izlazi kao dvostruko izdanje i na njemu se nalazi 25 skladbi a njihov je producent Joe Satriani.

U koprodukciji sa John Cunibertiem i Ericom Caudieuxom godine 2002. izdaje album Strange Beautiful Music. Za Japansko tržište izlaze dvije bonus skladbe "The Eight Steps" i "Slick", koje su kasnije sastavni dio kompilacijskog albuma The Electric Joe Satriani: An Anthology

Drugi kompilacijski album pod nazivom The Electric Joe Satriani: An Anthology izlazi 2003.g. Kompilacija se sastoji iz vremena 1985.-2002.g. i izlazi kao dvostruko CD izdanje na kojem se nalazi 30 skladbi a njihov producent je Satriani. Skladbe "Slick" i "The Eight Steps" mogu se naći kao bonus dodatak na albumu Strange Beautiful Music.

2004.g. izlazi studijski album Is There Love in Space?. Godine 2006. u prodaju izlazi instrumentalni rock album naziva Super Colossal. Na njemu se nalazi skladba "Crowd Chant" koja se originalno zove "Party On The Enterprise" i pojavljuje se poznatom TV serijalu Star Trek.

Iste godine izlazi dvostruki live album koji se zove Satriani Live!. Album se snima u svibnju na koncertu u Anaheimi, California. Uz CD dolazi i DVD kao bonus dodatak na kojem se nalazi video zapisi sa koncerta.

Svojim radom Satriani privlači veliki broj glazbenika i iz drugih glazbenih područja. On kao glazbenik ,skladatelj, producent i instrumentalni rock gitarista ima još puno za pokazati što će njegove obožavatelje uistinu veseliti.


Tehnika sviranja


Satrianieva tehnika sviranja gitare vrijedna je divljenja i priznata je u cijelom svijetu. Neke od svladanih tehnika su ,tapping ,sweep-picking, volume swells, harmonics, i ekstremni whammy bar efekt. Skalama u solo dionicama pristupa na svoj drugačiji način. Prakticira soliranje na jednoj žici a ne kako to većina radi po čitavoj poziciji. Zato je dobio nadimak 'linear scales'. Satriani spada u kategoriju gitarskog virtuoza kod čega se prvenstveno ističe brzina ,tehnika i čistoća tona. Ima 14 nominacija za nagradu Grammy Awardsa i 10 milijuna prodanih albuma.

Ostali gitaristi ponekad ga zovu 'Svet Joe'.


Gitara

Satriani svira na gitari koju je proizvela tvrtka Ibanez i to na modelima JS100, JS1000, i JS1200. JS linija gitara je linija sa potpisom Edge Pro sa Ibanezovim ekskluzivnim tremolo sistemom.

Od pojačala prvo koristi Marshall Amplification a od 2001.g. prelazi na pojačalo sa potpisom Peavey JSX.

Popis njegovih efekt pedala je velik a neke od njih su, Dunlop Cry Baby(popularna wah-wah pedala), Digitech Whammy, BOSS DS-1 (distortion pedala), Fulltone Ultimate Octave, i Electro-Harmonix POG.


Neki od Satrianievih solo albuma su:


Godina Naziv albuma
1986. Not of This Earth
1987. Surfing with the Alien
1988. Dreaming #11
1989. Flying in a Blue Dream
1992. The Extremist
1993. The Beautiful Guitar
1993. Time Machine
1995. Joe Satriani
1998. Crystal Planet
2000. Engines of Creation
2000. Additional Creations
2001. Live in San Francisco
2002. Strange Beautiful Music
2003. The Electric Joe Satriani: An Ant

Joe Satriani -Surfin with the Alien


Joe Satriani - Summer song



Post je objavljen 21.09.2008. u 14:05 sati.