Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berinidnevnici

Marketing

Povratak bikova i legalne manipulacije

Image and video hosting by TinyPic

Euforija predvođena dobrim vijestima iz prekobarske omiljene USA-e, zahvatila je i europska tržišta kapitala. Rastom indexa od 5 – 8.3 % u Londonu pokazuje, kako su samo dan ranije vrijednosni papiri, davani u bescjenje. Ali zašto ?

Događaji u Hrvatskoj:

Image and video hosting by TinyPic

Zamislimo da ste upravitelj(ica) Mirovinskog fonda u HR, koji su imali gubitke od 4 – 9 % od početka financijske krize i sjetite se kako te gubitke smanjiti. Dakle pošto diskontirate ulaganja što u otvorene investicijske fondove, a što u vlastite dionice, upravo ovaj dio ulaganja u fondove vam se učini zgodnim. Odlučite se u trenu da povučete preko 100 milijuna kuna iz njih i tim potezom prisilite fondove na masovnu prodaju vrlo vrijednih dionica po smiješnim cijenama. Jer postoji garancija investicijskih fondova da će vam kod povlačenja udjela novac isplatiti. Dobijete dionice vrlo povoljno, a one već za dan dva skoče niti manje niti više, već 10 – 20 % jer su itekako podcijenjene. Ali to je legalno i ne zove se manipulacija tržišta. HANFA nema što za dodati, dok predsjednik ipak traži neko logičko objašnje. Pitanje je hoće li nove regule zaštititi male i ozbiljne investitore od ovakvih igrača.

Događaji u svijetu:

Image and video hosting by TinyPic

„Neki neznani“ odluče, da su dionice dovoljno pojeftinile, zbog panične rasprodaje i pritiska krize te odluče ubrizgati preko 100 milijardi dolara u tržište kapitala, kupujući jeftino, vrijednosne papire. Saniraju se gubitaši, a to što si navodne gubitaše dobio po 50 – 60 % manjoj cijeni čini te spasiteljem. Ne nisi ti puštao u javnost manipulatorsko-crna predviđanja izazivajući paniku i rasprodaju. Sad kad si se nahranio govoriš kako sve cvijeta, indeksi u dva dana porastu 9 % i sve se zeleni, kao na proplanku. Jedino si ti bogatiji za nekoliko milijardi. I to je naravno u redu jer tko je tjerao plašljivce da prodaju. Neće više govoriti kako sve propada, odnosno neće obmanjivati, jer to su radili do nedavno.

Biseri:

Image and video hosting by TinyPic

Samo najveći financijski biser može uplatiti preko 300 milijuna eura banci koja je dva sata nakon uplate proglasila bankrot. Taj nadasve inteligentan potez, izvela je Njemačka državna banka koja u istoj ima samo 80 % udjela. Događaj nije uspio ublažiti propast Lehman Brothersa već povećati gubitak uplatitelja za dodatnih stotina milijuna eura. Ili je pak potez bio "slučajan" ? :)




Post je objavljen 21.09.2008. u 12:12 sati.