Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje Go-problema broj 204.

Kao prvo da uočimo, da na području pod nadzorom crnih, postoji samo jedno oko. Ako crni odigra na O1 bijeli bi na Q1 i djelidba prostora, od četiri sjecišta, nije moguća.
Crni kreće sa 1. T5! Ovdje je bitno uočiti da crni prijeti okom u samom kutu. Izgleda kao da bijeli sve može riješiti potezom na S7. To, međutim, nije tako, jer crni tada odigra na T3, a nakon toga bijeli ne smije uzeti taj kamen sa T4, jer bi ponovnim igranjem na T3 crni zarobio četiri bijela. Međutim, ako bijeli odmah uzme onoga na S6 igrom na T6, crni bi idigrao na T1 sa zarobljavanjem kamena na T2 i ostvario bi oko na S1. To bi crnomu bio život. Da se sve ovo ne desi, bijeli mora igrati 2. T3.
Crni sada povečava broj sloboda slabom kamenu i priprema zgodan oblik i igra na 3. S7.
Bijeli mora 4. S8, jer ako crni izađe prema gore sa, recimo S9, bijela bi grupa od šet kamenova u okruženju bila zarobljena.
Crni igra 5. T6. Za zarobljavanje ovih četiri crna kamenliča bijeli treba odigrati tri poteza i to redom T8, T7 i na kraju T4. Crni upravo taj slijed iskorištava za kombinaciju i oblik u kojem će izvesti krunski udar. Pogledajte kako će to uraditi.
Bijeli mora 6. T8.
Ceni igra 7. S1! I crnome treba tri poteza za zarobljavanje i to redom: S1, T1 i na kraju T4. Da, ali bijeli prvi odigrava slijed i stiže prvi. Ipak pogledajte unaprijed kakav oblik nastaje nakon što bijeli zarobi crne kamenliće.
Ajmo sada to odigrati: 8. T7, 9. T1, 10. T4 i bijeli vadi četiri zarobljena crna kamenčića.
E. sada će crni odigrati 11. S6!!! Nema spasa za šest bijelih kamenčića i crni je ostvario opstojni oblik.
Slijedeći problem ide u petak.
bl. Muradenu


Post je objavljen 22.09.2008. u 09:46 sati.