Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paluba7

Marketing

Noć na zemlji

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 19.09.2008. u 21.00 h

Noć na zemlji (Night on Earth)(1991.)

Photobucket

Režija: Jim Jarmusch
Scenarij: Jim Jarmusch
Uloge: Gena Rowlands, Winona Ryder, Lisanne Falk, Armin Mueller-Stahl,
Giancarlo Esposito, Rosie Perez, Béatrice Dalle

'Nemam nikakve želje snimati filmove za neku specifičnu publiku. Želim raditi filmove koji pričaju priče, nepredvidljive i bez ikakve manipulacije'. - to su riječi kojima je Jim Jarmusch najbolje objasnio svoj osebujan filmski opus.

Photobucket

Osim što režira filmove, ovaj osebujni filmaš sam piše i scenarije (na filmsku akademiju je primljen zbog izvrsnog eseja), a posebno je opčinjen takozvanom kratkom formom (kratke priče) što se i vidi u nekim njegovim ostvarenjima.

Utjecaj kratke forme posebno je vidljiv i u njegovom filmu 'Noć na zemlji (Night On Earth)' (1991) koji objedinjuje priče ljudi koji se voze u taksiju u pet gradova svijeta.

Photobucket

Sam film je omnibus od pet priča čija se radnja događa u taksijima i ukljućuje vozaće taksija i njihove putnike u pet različitih gradova. Los Angeles - Lovac na talente uvjerava svoju vozačicu taksija da je idealna za ulogu u filmu, ali ova ju odbija zbog svoje karijere vozačice taksija. New York - Vozač taksija, imigrant, je konstantno izgubljen u gradu i kulturi koje ne razumije. Pariz - Slijepa djevojka tijekom vožnje taksijem razgovara s vozačem iz Obale bjelokosti o životu i sljepoći. Rim - Taksist tijekom vožnje razgovara s putnikom o smrti. Helsinki - industrijski radnik i njegovi kolege razgovaraju o ispraznosti života, nepravednoj ljubavi, te o životu i smrti.

Jarmusch u ovom filmu savršeno i nenametljivo ocrtava karaktere svojih likova, koji uz odličnu glazbenu podlogu Toma Waitsa daju gotovo savršenu cjelinu. Sve u svemu, stvarno fantastičan film.

Photobucket

Post je objavljen 19.09.2008. u 10:11 sati.