Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Stenmeier za čvršće transatlantske veze

Njemački ministar vanjskih poslova i socijaldemokratski kandidat za kancelara Frank-Walter Steinemeier založio se jučer u Bundestagu za poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama koje je okarakterizirao kao najvažnijeg partnera Njemačke.

"Ja se zalažem za to da u nove transatlantske odnose udahnemo novi život", rekao je Steinmeier obraćajući se Bundestagu.

"Mi moramo izgraditi novo transatlantsko partnerstvo koje će biti u stanju uhvatiti se ukoštac s važnim temama koje nas čekaju u budućnosti, a to su sigurnost, zaštite klime, financijska politika i smanjenje naoružanja", rekao je Steinmeier. On je naglasio da je sve ove teme nemoguće riješiti bez SAD-a.

"SAD su naš najvažniji partner", naglasio je Steinmeier.

Njemački ministar vanjskih poslova je istodobno ukazao na gubitak ugleda SAD-a posljednjih godina, ali je iskazao nadu da će se to promijeniti promjenom na vrhu zemlje.

"SAD su kao jedina preostala supersila izgubile na ugledu i stoga će novi američki predsjednik morati ulogu ove zemlje iznova definirati i raditi na ponovnoj uspostavi autoriteta", rekao je Steinmeier. On se istodobno založio i za tješnju suradnju s gospodarskim silama u usponu, poput Kine i Indije, ali i Brazila i Meksika.

Promatrači procjenjuju da Steinemeier današnjim istupom još jednom želi ispraviti vanjskopolitički imidž njemačkih socijaldemokrata kojima se za vrijeme vladavine Gerharda Schroedera predbacivalo pretjerano približavanja Rusiji uz istodobno udaljavanje od Washingtona.

Odnosi SAD-a i Njemačke pali su na najnižu razinu nakon njemačkog odbijanja vojne pomoći u Iraku te žestoke kritike vanjskopolitičkog pravca predsjednika Georga W. Busha.

Njemačka javnost, kako proizlazi iz ispitivanja javnog mišljenja, u velikoj mjeri podupire demokratskog kandidata Baracka Obamu na skorim američkim predsjedničkim izborima, a prilikom njegova govora u Berlinu krajem srpnja okupilo se preko 200.000 ljudi.

Post je objavljen 18.09.2008. u 14:24 sati.