Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framavosta

Marketing

RANE SVETOG FRANJE

Kako sam obečala, nešto malo više o današnjem blagdanu i samom događaju! Evo što kaže odlomak iz knjige : "Cvjetići svetog Franje" koju vam tplo preporučam!


(CV Treće razmišljanje; FF1915)
Kako se svete rane utisnute u tijelo svetog Franje

"Što se tiče trećeg razmišljanja, to jest onoga u kojem se opisuje ukazanje Serafa i utiskivanje svetih rana, treba znati da je jedne večeri, kad se približavao blagdan svetog Križa, u mjesecu rujnu, došao brat Leon na određeno mjesto i u određeno vrijeme da moli sa svetim Franjom Jutarnju. Zaustavio se, po običaju, ispred mosta i rekao: "Gospodine, otvori moje usne." Premda sveti Franjo nije odgovorio, brat se Leon ne vrati nazad, kako mu je bilo naređeno, već on, u dobroj i svetoj namjeri, prijeđe preko mosta i uđe tiho u njegovu čeliju. Kako ga ne nađe, pomisli da moli u šumi. Izađe, dakle iz čelije. A kako je bila mjesečina, tražio ga je po šumi. Konačno začuje glas svetog Franje i, približivši se, ugleda ga kako moleći, lica i ruku uzdignutih prema nebu, i neprestano ponavlja: "Tko si ti , preslatki moj Bože? Tko sam ja, najgadniji crv i beskorisni tvoj sluga?" Osim ovih riječi ništa drugo nije govorio.
Čudeći se tome, brat Leon digne oči i stade promatrati nebo. Tada ugleda kako s neba dolazi vatrena buktinja, prekrasna i presjajna. Kada je sišla, spusti se na glavu svetog Franje, a iz tog plamena čuo je glas koji je govorio sa svetim Franjom. No, brat Leon nije razumio ni riječi.
Kad je to vidio, povukao se neprimjetno natrag te je samo izdaleka promatrao događaj i čekao dok se to ne dovrši. A tako je postupio, jer se smatrao nedostojnim stajati na tako svetom mjestu na kojem se dešava čudo, a i bojao se da ne uvrijedi svetog Franju ili da ga ne smete u njegovu razmatranju, kad bi primijetio da se on nalazi ovdje. A kako je pozorno promatrao, vidio je da je sveti Franjo tri puta pružao ruke prema plamenu. Konačno, nakon dužeg vremena, vidio je kako se plamen vraća u nebo. Veseo zbog viđenja i siguran u čudo krene u svoju kolibicu."

Eto kako je naš Otac Franjo postao sličan Gospodinu! Nakon što je plamen iščezao u Franji je ostao neobjašnjiv žar ljubavi, a rane je skrivao od svijeta sve do smrti, koliko je to bilo mogiće, iako od svojih najbližih drugova nije mogao! Ovo čudo dogodilo se na La Verni u rujnu 1224. godine. Molitvu koja slijedi, napisao je nakon što je na tijelo primio svete rane:

Pohvala Bogu

Ti si svet Gospodin, Bog jedini, koji čudesa stvaraš.
Ti si jak, ti si velik, ti si svevišnji.
Ti si svemoguć kralj.
Ti si, Oče Sveti, Kralj neba i zemlje.
Ti si trojstven i jedini Gospodin, Bog nad bogovima.
ti si dobro, svako dobro, najveće dobro, Gospodin
Bog živi i istiniti.
Ti si ljubav, sveta ljubav.
Ti si mudrost, ti si poniznost, ti si ufanje, ti si ljepota,
ti si blagost, ti si sigurnost, ti si mi spokojstvo, ti si
radost, ti si nada naša i veselje.
Ti si pravednost, ti si umjerenost, ti si sve naše
bogatstvo od zasićenosti.
Ti si ljepota i blagost, ti si moje utočište.
Ti si mi čuvar i branitelj, ti si zaklon moj.
Ti si rashlada.
Ti si naša nada, ti si vjera naša.
Ti si naša ljubav.
Ti si sva naša naslada, ti si naš vječni život: veliki i
divni Gospodine, svemogući Bože, milosrdni Spasitelju.

Pa veselimo se zajedno današnjem, našem blagdanu i nastojmo uistinu pratiti život ovog "malog čovjeka"!!

Blagoslivljajmo Gospodina!! sretan

Mir vam i dobro lipi moji!!! kiss
Vidimo se večeras (u velikom broju, nadam se)!!!! wink

Post je objavljen 17.09.2008. u 15:46 sati.